Комисар Мария Габриел стартира кампания срещу онлайн насилието над жени

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество дава начало на кампанията #DigitalRespect4Her

13:07 | 17 април 2019
Обновен: 15:57 | 3 юни 2020
Комисар Мария Габриел дава старт на кампания #DigitalRespect4Her

Със стартирането на кампанията за евроизборите българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел дава началото на нова инициатива срещу онлайн насилието над жени с надслов #DigitalRespect4Her, предаде пресцентъра на ЕК в България.

Кампанията апелира всички кандидати за Европейския парламент да се присъединят към движението, за да може интернет средата да предоставя по-добро условия за пребиваване на всички хора, независимо от пола им. Статистиката показва, че жените са подложени на 27 пъти по-голямо виртуално насилие, отколкото мъжете.

„Достойнството, уважението и солидарността се отнасят за всички, също и онлайн. Но за съжаление реалността е далеч от това, особено за жените и момичетата. 27 пъти по-висока е вероятността жените да бъдат тормозени онлайн, отколкото мъжете. Време е за по-решителен отговор на онлайн насилието“, коментира Мария Габриел.

Кампанията #DigitalRespect4Her надгражда вече съществуващи документи на ЕС като Директивата за аудио-визуални медийни услуги, Препоръката за справяне с незаконното съдържание онлайн, Директивата за права на жените и други.