София е на 30-о място в световния индекс на цените на жилищата

Ръстът им обаче се забавя

18:27 | 10 април 2019
Обновен: 00:53 | 6 юни 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

София е на 30-а позиция сред 150 града в индекса Global Residential Index на Knight Frank за цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2018 г., пише Investor.bg.

През последните три месеца на миналата година цените в българската столица са скочили със 7% на годишна база, разкриват данните на консултантската компания. Същото повишение е регистрирано и в Единбург и Франкфурт, а непосредствено преди София е Берлин с ръст на цените на жилищата от 7,4%.

Българската столица се изкачва с две позиции в индекса на Knight Frank спрямо третото тримесечие на миналата година, въпреки че тогава е отчетен по-висок ръст на цените на жилищата от 8,3% на годишна основа.

В индекса на консултантската компания по страни България беше поставена на 20-о място с повишение от 6,3% на годишна основа през четвъртото тримесечие.

Будапеща е градът с най-силен ръст на цените на жилищата в света в края на миналата година с повишение от почти 23% на годишна основа. Унгарската столица е в топ десет на индекса през последните пет последователни тримесечия. В топ три попадат още китайският град Сиан с ръст на цените от 22,4% и Ротердам с повишение от 15,7%.

Забавянето в глобален план обаче продължава. В около 79% от градовете цените са се увеличили през 2018 г., което е спад спрямо 87% през 2017 г. Индексът е отбелязал общ ръст от 4,3% през последното тримесечие на миналата година спрямо 4,5% в предходното тримесечие.

Още по темата прочетете в Investor.bg.