Изкуственият интелект в образованието - обект на изследване на научни програми в България

Методологията на преподаване трябва да се насочи към придобиване на "преносими компетентности"

16:54 | 29 март 2019
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Към момента в четири висши училища присъстват специалности, свързани с изкуствения интелект. Това коментира пред журналисти на форум за висшето образование и изкуствения интелект министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, пише Investor.bg.

Вълчев смята, че не е важно толкова как изкуственият интелект ще промени образованието, колкото как системите на образованието трябва да се трансформират "за да подготвим достатъчно хора за тази мащабна трансформация, която предстои и е свързана с изкуствения интелект".

Образованието в по-голяма степен трябва да подготвя младите хора да бъдат създатели - и дигитални създатели, защото изкуственият интелект ще замени голяма част от висококвалифицирания труд и обхватът на човешкия труд ще се ограничи. Затова висшето образование трябва да направи така, че младите хора да придобият в по-голяма степен т. нар. „преносими компетентности“, които ще ги отличават от машините, заяви Вълчев.

Това означава да се променят учебните програми и методите на преподаване във висшите училища, защото не може младите хора да са креативни, ако не им се преподава креативно и няма образователни иновации. Трябва да се променят и системите на оценяване, заяви министър Вълчев.

Той отбеляза, че висшето образование е свързано и с научните изследвания, а разработването на изкуствения интелект ще изисква задълбочена научна работа. И затова може до българските университети да има центрове, в които да се разработва изкуствен интелект, както и да има стартиращи компании, за да мултиплицират развитието му в бъдеще. Пред МОН стои въпросът как да насърчи висшите училища и научните организации да работят в тази посока, отбеляза министърът на образованието.

Той обясни, че с промените в Закона за висшето образование ще има нормативна възможност да се финансират национални програми във висшето образование, но и със средства от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще се подпомогнат университетите за повече образователни иновации.

Още по темата прочетете в Investor.bg.