Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс

Радев счита, че действията на управляващите заявяват липсата на желание за прозрачен изборен процес у нас

13:07 | 25 февруари 2019
Обновен: 14:16 | 26 май 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българският президент Румен Радев оповести, че връща за ново обсъждане на парламента приетите преди повече от седмица промени в Изборния кодекс. Едновременно с това той призова БСП да се върне в Народното събрание и да участва в дискутирането на текстовете. Това пише Investor.bg.

В изявлението си пред медиите държавният глава заяви, че разразилите се спорове около преференциите са прикрили други важни промени в закона, които отдалечават страната от честен и демократичен изборен процес.

„Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности и привилегироват партийната воля над тази на избирателите. Промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от триста избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно“, каза президентът.

Държавният глава посочи редица доводи за решението си. Сред тях са поредното отлагане на въвеждането на машинното гласуване, актуализирането на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броене на бюлетините. Според Радев действията на управляващите издават отсъствието на желание за прозрачен изборен процес в страната.

Още по темата прочетете в Investor.bg.