ЕБВР назначава Марк Дейвис за отговорник за България и Румъния

Той ще работи от Букурещ със задача засилване на конкурентоспособността на икономиката ни

11:13 | 15 януари 2019
ЕБВР назначава Марк Дейвис за отговорник за България и Румъния

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е определила нов директор за България, съобщава Investor.bg.

Това е Марк Дейвис, който ще заеме поста си на 1 април. Дейвис ще наблюдава българските проекти на банката от офиса ѝ в Букурещ, като ще отговаря и за Румъния. Той сменя Матео Патроне, който ще оглави офиса за Източна Европа и Кавказ. Специално за България отговаря Лариса Манастирли. Тя ще гостува в Bloomberg TV Bulgaria този четвъртък, в предаването "В развитие" от 12,30 часа.

Главната задача на новия български директор ще е да помогне за подобряване на конкурентоспособността на икономиката посредством съвети и подкрепа за реформите, посочват от банката, цитирани от Dnes.bg.

“ЕБВР и екипите ѝ на място и в Лондон ще работят за засилване на конкурентоспособността на тези икономики и за тяхната регионална и международна интеграция. Искаме да помогнем за изграждането на икономики, които допринасят за хората”, казва Дейвис.

Банкерът, който е доктор по икономика, в момента е съветник на вицепрезидента на банката Ален Пилу и има опит с проектите на банката в Армения, Молдова, Украйна и Казахстан. Преди това той е работил в Световната банка, в Goldman Sachsв Москва и в “Morgan Stanley в Лондон. Дейвис се присъединява към екипа на ЕБВР като ръководител на институцията за Армения. 

До момента ЕБВР е инвестирала почти 3,9 млрд. евро в България, от които €185 млн. миналата година.

Вижте повече на Investor.bg.