Може ли кризата в Силициевата долина да е шанс за Европа

Европейците обаче трябва да побързат

10:00 | 2 декември 2018
 David Paul Morris/Bloomberg
David Paul Morris/Bloomberg

Без съмнение 2018 г. ще бъде запомнена с недобро от технологичните гиганти от Силициевата долина. И ако дълго време визионерите от долината на бъдещето бяха идеализирани като спасители на технологичния прогрес, те разочароваха след скандалите за злоупотребите с данни, политическата наивност и неуспешното управление на кризи.

Провалът си има доста известно име - Facebook, но отива далеч отвъд социалната мрежа. Бизнес моделът на интернет платформите, базирани на данни, е подложен на проверка, както и либертарианското вярване на технологичните пионери, че може да направят всичко по по-добър начин от държавата.

Всичко това доведе до огромна загуба на доверие сред хората и до нарастващо недоверие сред държавните надзорници на цифровата икономика. Наивното убеждение, че технологичният прогрес винаги означава напредък за обществото и икономиката, е дълбоко разтърсено. Толкова дълбоко, че в края на годината дори и борсовите участници се усъмниха и изпратиха технологичните акции надолу по склона. 

Кризата на американските Голиати обаче може да се превърне в може би последната възможност на европейските Давиди. Досегашната скромност на европейците по отношение на развитието на цифровите технологии бе правилно разкритикувана. Често предпазливото действие обаче допринесе за факта, че дебатът за правилата на цифровата икономика тук напредна много повече, отколкото в Съединените щати.

Забележително е, че главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и шефът на Microsoft Сатя Надела препоръчват на правителството във Вашингтон да изимитира европейския регламент за защита на данните. Microsoft също така настоява за международни правила за използване на изкуствения интелект. 

Продължението на коментара четете в Investor.bg!