Министър Петкова: Никой не би посегнал на въглищните централи у нас

Енергийният министър говори по-рано днес пред протестиращите енергетици от КТ Подкрепа

17:13 | 29 ноември 2018
Снимка: Министерство на енергетиката
Снимка: Министерство на енергетиката

Правителството стои твърдо зад българските енергетици и полага всички усилия за осигуряване на безпроблемна работа на комплекса „Марица изток“. Надявам се до края на годината дерогацията за ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД да бъде факт. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред енергетици от КТ „Подкрепа“, които протестираха в София в защита на работните си места, предава пресцентърът на Министерството на енергетиката.

Министър Петкова увери протестиращите, че никой не би си позволил да посегне на въглищните централи, които осигуряват 46% от електроенергията в страната, а през зимата този процент достига до 60. По думите на Петкова българската електроенергетика разчита на въглищните централи за нормалното си функциониране.

Тя запозна присъстващите и с позицията на правителството за предстоящия форум в Катовице, Полша, свързан с климатичните промени. България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии, гласи официалната позиция, одобрена от Министерския съвет.

Енергийният министър информира присъстващите още, че една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД вече са закупени, а до 21 декември ще бъдат осигурени и останалите.