Министър-председателят Борисов проведе двустранни срещи с премиерите на Черна гора и на Сърбия

Европейският проект няма да е завършен без държавите от Западните Балкани, посочи българският премиер

11:30 | 15 ноември 2018
Обновен: 13:47 | 15 ноември 2018
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранни срещи с премиерите на Черна гора и на Сърбия – Душко Маркович и Ана Бърнабич, предава пресслужбата на Министерски съвет.

По време на разговорите високо бе оценена дейността на България, която и след своето първо председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) активно продължава да работи за европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани.

„Европейският проект няма да е завършен без държавите от Западните Балкани, а техният успех по пътя към ЕС зависи преди всичко от политическата воля на лидерите. България ще продължи да им оказва подкрепа за осъществяване на насочените към ЕС реформи и проекти“, каза премиерът Борисов. В разговора си с Бърнабич българският министър-председател посочи, че сред факторите, допринасящи за политическа стабилност и сигурност в региона, първостепенно значение има нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово. А възобновяването на диалога между двете страни трябва да се реализира с посредничеството на ЕС.

По време на двустранната среща премиерите Борисов и Маркович обсъдиха устойчивия напредък в преговорите за присъединяване на Черна гора към ЕС. Борисов подчерта, че тя остава добър пример и лидер в региона по пътя към европейското семейство.

Фокус в двустранните разговори бяха също енергийната свързаност и инфраструктурните проекти, които са от ключово значение, както за Балканите, така и за Европа.