Германските инвестиции у нас - 130 млн. евро за първите шест месеца на 2018 г.

България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа, посочи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев

14:00 | 10 ноември 2018
Българският заместник-министър на икономиката Александър Манолев. Снимка: Министерство на икономиката
Българският заместник-министър на икономиката Александър Манолев. Снимка: Министерство на икономиката

Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България през първите шест месеца на 2018 г., обявиха от Министерството на икономиката на Република България.

Ако тази тенденция се запази България ще отчете двоен ръст на инвестициите от Германия, заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Източно-германския икономически форум, който се провежда в Бад Зароу. 

Видео обръщение към участниците отправи канцлерът Ангела Меркел, а в сесиите участваха министри на федерално и провинциално ниво.

„България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа с положителен имидж и добри условия за развиване на бизнес. Достатъчно е да отбележим, че за последните десет години в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро, а значителна част от тях са направени от германски компании“, посочи Александър Манолев.

По думите му страната ни може да предложи политическа и икономическа стабилност, едни от най-ниските данъци в Европа и редица насърчителни мерки за стратегически инвеститори.

"Всичко това се оценява от чуждестранните компании и интересът към страната ни осезаемо расте“, допълни той.

Манолев се спря и на някои от най-бързо развиващите се сектори на българската икономика – информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене, машиностроене и др. 

Вижте на Investor.bg какво отбеляза за тях заместник-министърът на икономиката.