Задържани са българин, израелец и сърбин, създали високотехнологична група за измама

ГДБОП и Специализираната прокуратура установяват вреди за над 300 хил.евро, 80 хил. долара и 60 хил. лева

18:00 | 6 ноември 2018
Снимка: Pyxabay
Снимка: Pyxabay

Престъпна група, която ползвайки се от съвременните високи технологии, е създала измамна схема и е генерирала крупни печалби, е установена и задържана от българските специализирани органи. Това става ясно от съобщение на ГДБОП. Операцията е реализирана от служители на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

"Българското подразделение на тази схема е първият случай, който е разобличен. Това е иновативно престъпление, а такива все повече и повече ще навлизат в нашата реалност", посочи началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП комисар Явор Колев. Той уточни, че задържаните са с много голям опит в измамни финансови операции.Те работят в България и са придобили значителни приходи, които прокуратурата ще разследва.

"Това е поредна успешна операция без аналог в българската правна система", уточни зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че "измамната схема е хит в Европа, но за първи път тя е разкрита у нас". Задържани са тримата основни играчи – 28-годишен българин, и двама чужди граждани – израелец и сърбин, които определено имат различен статус от другите престъпни групи. Действали са на територията на страната от година чрез изградени два колцентъра и 7 интернет платформи с домейн в Естония, съобщават от МВР.

Служителите, наети за работа са били обучавани, като оператори, те набирали своите клиенти по телефон, който на потенциалните жертви излиза като позвъняване от Великобритания, и предлагали търговия с платежни инструменти. След убеждението за печалба, клиентите – 17 до момента, превеждали различна сума пари, минимум 300 евро, по интернет платформите. В началото се създавало впeчатление у клиента за печалба, но след известно време под предлог – сриване на борсата, те не получавали очаквания дивидент, зарибяването продължавало докато жертвата изпадала в невъзможност да продължи финансирането. При желание за отказ се оказвало, че той няма обратна връзка.

Става ясно, че"печалба за клиентите няма, има само за организаторите на престъпната схема, а парите са постъпвали по сметките им в цял свят", допълни прокурор Гешев и обясни, че има индикации за опит и за разширяване на престъпната дейност с изграждане на аналогични центрове в две съседни държави.

На този етап спецпрокуратурата е привлякла трима обвиняеми за престъпления и ръководене на организирана престъпна група и за измами, съобщи наблюдаващият делото прокурор Ваня Христева. На 2 ноември спецпрокуратурата издаде постановления за мерки за неотклонения, искането беше уважено и същите са с постоянна мярка задържане под стража. Пострадалите са в по-тесен кръг от събраните данни за действителния брой на пострадалите лица, посочи още прокурор Христева.

Причинените вреди са за над 300 хил. евро, над 80 хил.щатски долара и над 60 хил. лева.В хода на разследването са извършени претърсвания на офиси и жилища.

Прави впечатление технологията, по която е извършена тази престъпна дейност. Лицата са били старателно въвеждани в заблуждение, че се търгува на борсата с тези финансови инструменти и те са правили редица преводи, като обратната връзка е била невъзможно да бъде осъществена. Ставало е само едностранно. В крайна сметка клиентите не са имали опция за обратна информация.