Бизнес климатът в България се понижава през октомври по данни на НСИ

По-осезаемо понижение се наблюдава в сферата на услугите, в промишлеността и в търговията на дребно при възход, регистриран само в областта на строителството.

15:06 | 29 октомври 2018
Бизнес климатът в България се понижава през октомври по данни на НСИ

През октомври стопанската конюнктура в България драстично се влошава след близо 10-годишен връх, достигнат през май. По-осезаемо понижение се наблюдава в сферата на услугите, в промишлеността и в търговията на дребно при възход, регистриран само в областта на строителството. Това сочат данни от последното проучване на Националния статистически институт, пише БНР.

Общият показател на бизнес доверието спада с 1,9 пункта през октомври спрямо септември, когато се отчете понижение от 1,5 пункта. Това е практическо отслабване на общото стопанско статукво за пети месец поред, след като през май то се покачи до най-висок връх от края на 2008.

Индексът на бизнес климата в промишлеността се понижи до с 2,4 пункта спрямо септември, когато се позиционира на равнището от месец август. Въпросното влошаване се дължи предимно на занижените прогнози на предприемачите в промишлеността за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Според техните думи обаче се вижда известно намаление и на настоящата производствена активност. Прогнозите за дейността през следващите три месеца обаче са по-благоприятни, сочат резултатите от последната анкета на НСИ.