ЕСМ: Влизането в банковия съюз е win-win за България и еврозоната

При присъединяването към еврозоната скоростта не е най-важното нещо, казва Калин Анев Янсе

11:22 | 26 октомври 2018
Снимка: ЕСМ
Снимка: ЕСМ

Фактът, че България трябва да изпълни условията на Банковия съюз, е от полза за страната, тъй като това ще ѝ позволи да направи банките си по силни и по-успешни, щом веднъж се присъедини към еврозоната. От тази ситуация печели както България, така и еврозоната.

Това мнение изказа в ексклузивно пространно интервю за Investor.bg Калин Анев Янсе, член на Управителния съвет и генерален секретар на Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ) и Европейския фонд за финансова стабилност.

Запитан дали няма опасност от забавяне на влизането на страната в еврозоната, Янсе отговаря, че при присъединяването към еврозоната скоростта не е най-важното нещо. „Това, което е от значение, е страната да е готова, стабилна и да има силни икономически основи. Тя трябва да изпълнява Маастрихтските критерии по устойчив начин и да има банкова система в добро състояние. Не е добре да се пришпорва процесът. Добре е, когато една страна се присъедини, тя да е напълно готова, за да може да се справи с това да е част от паричен съюз“.

Специалистът признава, че по отношение на Маастрихтските критерии България се справя добре и напредва. Именно заради това по думите му през лятото бе изпратено положително послание от страните в еврозоната за това, че България трябва да се подготви за влизане в ERM II. „Щом веднъж България се присъедини към ERM II, то тогава ще бъде дадена по-ясна времева рамка“, казва той.

Какви са рисковете пред еврозоната и може ли еврото да стане първа световна резервна валута – вижте в цялото интервю в Investor.bg.