Мобилното приложение Електронни очи е за незрящи хора

Младите хора трябва за бъдат независими и активни въпреки средата, смятат създателите

13:56 | 15 октомври 2018
Снимка: Pyxabay
Снимка: Pyxabay

Недостигът на лични асистенти при незрящите хора е многократно обсъждан в обществото проблем. Там, където не достигат хора, се намесват новите технологии. Днес се дава популярност на ново приложение за мобилни телефони, което може да помогне на незрящи хора. Това съобщава БНР.

Приложението се нарича „Електронни очи“. Идеята идва от амбицията на млади хора със зрителни увреждания да бъдат независими и активни, да учат, да работят и да живеят заедно с всички, въпреки средата.

В предаването „Хоризонт до обед“ Мария Чернева – един от инициаторите за „отваряне на очите“ на обществото към проблема на незрящите, разказа:

„Това говорещо мобилно приложение за смартфони може да ориентира незрящия за заобикалящите го улици, сгради, да го упъти до най-близката спирка на транспорта, да го информира за номера на пристигащия автобус, да предложи най-добрия маршрут. Това е едно техническо приспособление, което би могло да даде изключително голяма свобода и независимост на незрящ човек и да замести нуждата от личен асистент. „Електронни очи“ доказва нещо много важно – че почти няма увреждане, което да не може да се компенсира с някакво техническо средство, приспособление. Технологиите все повече успяват да заличат увреждането“

Според Чернева средата в София е доста враждебно място за незрящи, но новото приложение е безплатно и е в помощ засега само за хора в столицата.

Само преди 4 месеца компанията Google също обяви, че са завършили създаването на приложение, което ще помага на незрящи или хора с намалено зрение да се ориентират в обстановката. Lookout също дава гласови указания, когато ползващият го се доближи до обекти, предмети, места или хора.

За момента технологичният гигант предлага четири модула - home (вкъщи), work & play (на работа и забавления), scan (сканирай) и experimental (експериментален модул).

От компанията тогава съобщиха, че колкото повече хора използват приложението, толкова повече ще се подобряват функциите му.

 За разлика от "Електронни очи", потребителите на Lookout носят смартфона си в преден джоб или на верижка, като камерата му е насочена напред. Когато бъде избран модул, приложението започва да навигира ползващия го, независимо дали става дума за това да се прочете  рецепта от готварска книга, да се  насочи накъде е изходът или да се предотврати сблъсък със забързан пешеходец на улицата.