ЕС инвестира 46,6 млн. евро в трамваите на София

Финансирането включва реконструкция на някои трамвайни трасета, закупуване на нови мотриси, модернизиране на управлението на трафика и на системите за информация на пътниците

15:09 | 10 октомври 2018
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Общо 46,6 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) ще бъдат инвестирани в модернизиране на трамвайната инфраструктура и услуги в София.

Финансираните от Европейския съюз (ЕС) дейности включват реконструкция на трамвайното трасе по протежение на ул. „Каменоделска“ и на бул. „Цар Борис III“, което се използва от пет трамвайни линии, включително от линия № 5, по която пътуват над 50 000 души на ден.

ЕФРР ще финансира също така закупуването на нови съчленени нископодови трамвайни мотриси и модернизирането на управлението на трафика и на системите за информиране на пътниците.

През предходния бюджетен период на ЕС в София бяха инвестирани 34 млн. евро от ЕФРР. 

„Благодарение на средствата от ЕС жителите на София ще могат да се ползват от съвременен и комфортен трамваен превоз. Въздухът в столицата също така ще бъде по-чист“, заяви комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу. 

„Надяваме се, че хората ще решат да използват новите трамваи вместо обичайните автомобили. По този начин политиката на сближаване насърчава чистата мобилност в целия ЕС“, добави тя.

ЕС също така инвестира значителни средства в линии 1, 2 и 3 на софийското метро.

Общата инвестиция на ЕС в софийския градски транспорт от 2017 г. насам възлиза на 1 млрд. евро.