Задълженията на администрацията продължават да се увеличават

Средно с милион на месец нарастват дълговете на администрацията към бизнеса и гражданите

12:10 | 21 септември 2018
Обновен: 12:10 | 21 септември 2018
Снимка:shutterstock.com
Снимка:shutterstock.com

По данни на Министерството на финансите, изложени на сайта на ведомството, средно с милион на месец през 2018 нарастват просрочените дългове на администрацията към бизнеса и гражданите, пише investor.bg

В края на първите шест месеца те възлизат на 330,4 млн. лв., като в края на първото тримесечие са почти 328 млн. лв. На годишна база увеличението е още по-голямо. 212 млн. лв. е сумата на неразплатените договори за първото полугодие на 2017 г. Това означава, че увеличението за една година е в размер на над 118 млн. лв.

По данни за второто тримесечие на 2018 г. се разбира, че забавените задължения на централното правителство възлизат на 72 млн. лв., а неизплатените средства от социалноосигурителните фондове, сред които и тези на НЗОК, са в размер на около 120 млн. лв. Тази сума касае просрочените плащания на касата към чужди здравни фондове.

Забавените плащания на общините за първото полугодие възлизат на 138 млн. лв – също толкова, колкото бяха за първите три месеца. Съпоставяйки с края на миналата година размерът на общинския дълг и общинските гаранции нараства с 85,9 млн. лв. Причината за това е намаляване стойността на вътрешните заеми със 17,9 млн. лв и увеличение стойността на външните заеми със 103,8 млн.лв.

Просрочените задължения по сметки за средствата от ЕС за периода от януари до края на юни тази година възлизат на малко над 9 млн. лв. В сравнение със същия период преди година дълговете в този аспект са били в размер на 10,7 млн. лв.

Повече по темата прочетете в investor.bg