Георги Ангелов: Съмнително е дали може да се вземат 600 млн. лв. от Летище София

Според икономиста данъчните приходи са подценени, но това е правилно

09:42 | 29 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
Георги Ангелов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Ангелов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Парите от актуализацията на бюджета за тази година трябва да послужат за реформи в редица сектори, за да може веднъж завинаги да се приключи с промяната там, препоръча старши икономистът в Институт „Отворено общество“ Георги Ангелов в интервю за Дориана Ранкова за предаването InvestBook на Bloomberg TV Bulgaria на 28.10.2015.
„Нека минат новият Закон за еврофондовете и промените в новата структура на МВР. Според мен МВР е тотално недисциплинирана структура. От гледна точка на бюджета те (министерството, б. ред.) не могат да се вместят никога в бюджета, защото не се реформират. Нека най-сетне да се стигне до реформа, да се платят повече пари наведнъж, но това да е еднократно“, заяви Ангелов.
По думите му основната причина за актуализацията и за емитирането на дълг са европейските фондове, тъй като сега приключва програмният период.
„Последните дни преди крайния срок приключват всички проекти наведнъж. Най-вероятно Европейската комисия няма да възстанови парите през тази година, а през следващата. И най-вероятно трябва държавата да плати сумите по проектите“, изтъкна икономистът. Въпреки това обаче част от сумите са корекции, които няма да бъдат възстановени.
Ангелов изрази съмнението си по отношение на най-сериозния източник на приходи в бюджета за следващата година – 600 млн. лева от концесията на Летище София, защото концесията не е сигурна. По думите му данъчните приходи са подценени, но това е правилно, защото дефлацията отново се засилва, не само в България, но и в еврозоната. 
"Нормално е да се заложат по-ниски приходи и след това да се преизпълнят. Но стои въпросът дали може да се направи концесия за една година и да се вземат толкова пари, като се има предвид, че печалбата на летището е в размер на 5 млн. лева“, отбеляза още Ангелов. 

Чуйте още