Икономиката расте с 3,5% през първото тримесечие

Основният двигател са покупките на домакинствата, но темпото на ръст се забавя

14:00 | 15 май 2018
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg News
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg News

През първото тримесечие на 2018 г. икономиката на България нараства с 3,5% спрямо същия период на миналата година. Темпът остава без промяна спрямо отчетения през последните три месеца на миналата година, като основет двигател са покупките на домакинствата, макар че увеличението се забавя. Това показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани във вторник. Ръстът спрямо последното тримесечие на 2017 г. е 0,8%, предава Investor.bg.

B нaчaлoтo нa мeceцa EK пpoгнoзиpa pъcт нa БBΠ пpeз тaзи гoдинa c 3,8%. Според прогнозите на Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe пък бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa ще отчете нарастване от 3,6%.

Експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2018 г. показват, че произведените стоки и услуги в страната в номинално изражение достигат 21,2 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 18,5 млрд. лв.

Тримесечни изменения

През първото тримесечие на 2018 г. спрямо периода октомври-декември на 2017 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0,8%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0.7%. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първите 3 месеца на 2018 г. принос за регистрирания икономически растеж имат инвестициите (бруто образуването на основен капитал) - с 4,8%, и износа на стоки и услуги, който е нараснал с 1,3%.

Годишни изменения

От януари до март произведените стоки и услуги се увеличават с 3,5% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 3,2%. Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 2,4%. Инвестициите пък са със 7,2% повече, а износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 4,6 и 6,8%.

По-коректна оценка обаче ще бъде публикувана на 7 юни, тъй като днешните данни се базират на наличните данни 45 дни след края на периода, става ясно от пояснителните бележки.