“Вдъхновяваща наука и иновации” събра лекари, учени и предприемачи

Мерк стартира серия от грантове по повод 350-годишнината на високотехнологичната компания

16:18 | 4 май 2018
Снимка: Мерк България
Снимка: Мерк България

Забележителните научни открития и постижения с мисъл за човешкото здраве, както и какво предстои да се случи в областта на медицината и науката през следващите години дискутират лекари, учени, социални предприемачи и представители на институциите на мултидисциплинарната конференция “Вдъхновяваща наука и иновации”, която се провежда в София на 03 май 2018 г. Организатор на събитието е фондация “В помощ на здравето” с подкрепата на Мерк България.

Специален гост в първата част на конференцията беше Росица Димитрова, зам.-министър на труда и социалната политика, която представя визията на МТСП за човешкото здраве и развитие, иновативните междусекторни програми с фокус върху интеграцията на социални и здравни услуги и дългосрочната грижа за уязвимите групи. Конференцията получи поздравителни адреси от: Министерство на здравеопазването, д-р Андрей Ковачев, член на Председателството на Европейския Парламент (Квестор), Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и други.

Председателите на научните дружества по ендокринология – проф. д-р Анна-Мария Борисова, по неврология – академик проф. д-р Иван Миланов, по кардиология – проф. д-р Арман Постаджиян и по онкология – проф. д-р Асен Дудов, направиха обзор на дългия път, който е извървяла медицината през последните три столетия и дават своята прогноза за това в каква посока ще се движат научните открития в бъдеще. Водещите специалисти говориха за направленията, за които медицината ще има решение в скоро време и какво да очакваме през идните години.

Във втората част на конференцията учени и предприемачи дискутираха за потенциала на България за социални иновации в панела „България – иновации и наука в действие“.

„Въпросите Защо? Как? По какъв метод? Какво следва? вълнуват много умове и стоят зад много открития, полезни нововъведения и решения на загадката наречена живот. Откриването на доверен партньор с експертиза и технологически възможности са важни за всеки един от ерудираните членове на научната общност по света и у нас“. Това обясни Красимира Маринова, маркетинг мениджър „Продукти за биотехнология и микробиология“ за Югоизточна Европа, МЕРК България, която е сред участниците в този панел.

Друг лектор в него беше Мая Златанова, основател на стартъп компанията за клинични проучвания Find Me Cure. Мисията на платформата е да свърже хората, страдащи от различни заболявания, с възможно най-подходящите за тях клинични проучвания. За да улесни пациентите, Find Me Cure предлага лесна за използване търсачка, в която да въведат своята диагноза, параметрите, свързани със заболяването им, а в резултат да получат предложения за проучвания, които могат да им помогнат.

Председателят на неправителствената организация „Лечение без граници“ – Явор Гочев, представи проекта, целящ подкрепата на българи, нуждаещи се от лечение в чужбина. Освен със съвети за дарителски кампании, доброволците на инициативата оказват и помощ на място – с превод в съответната болница или съвет за града, в който ще се проведе лечението. Началото на „Лечение без граници“ е дадено през 2013 г. от група ентусиасти, участващи в инкубатора за социално предприемачество на „Обединение идеи за България“ – „Идеите – това сме ние“.

Владимир Томов, председател на Фондация „В помощ на здравето“ и на Алианса на хората с редки болести в България, разказа своята лична и вдъхновяваща история за битката, която му се е наложило да води със страшна диагноза на дъщеря си и за пътя, който е извървял до днес. Той говори и за своята инициатива Care Givers, целяща подкрепа за хора със специфични заболявания и техните близки.

Д-р Ана Цакова, изпълнителен директор на Мерк България, представи възможностите за включване на млади лекари и учени от цял свят, включително и от България, в глобална програма за финансиране под формата на серия от грантове по повод 350-годишнината на високотехнологичната компания. Мисията на инициативата е да се стимулират иновативни проекти в следните области, които ще бъдат от голяма важност в бъдеще:

·     Healthy lives/Drug Discovery = Здравеопазване и терапия/създаване на нова или подобряване на молекула или технология за лечение на ракови или автоимунни заболявания

·     Life Reimagined/Synthetic Biology = нови технологии и инженерни материали, които да се адаптират към фактори на околната среда (светлина, топлина, електромагнитни вълни, др.)

·     Materials&Solutions = подобрени технологии за производство на вещества и продукти подобряващи качеството на живот, агрономството и опазването на околната среда, основаващи се на разбирането на човешкият микробиом/микрофлора

·     Digitalization&Computing = създаване на модели, използващи компютърни алгоритми да се предвидят качества, специфики и реакции на различни субстанции и вещества върху човек и околна среда или модели за синтезирането на вещества/смеси за  зададен проблем.

Мерк ще финансира с до 350 000 евро годишно, за период от 3 години, най-добрите разработки във всяка от тези области. Конкурсът е отворен за млади учени и предприемачи от цял свят, включително и България. Срокът за кандидатстване е 15 август 2018 г., а повече информация за конкурса може да бъде намерена тук

Успоредно с конференцията можеше да се разгледат за целта демо лаборатория и изложба „Вдъхновение и наука“. В лабораторията лекари и учени от различни области демонстрираха как високотехнологични уреди и апарати (напр. за тестване на въздуха, на храните, за добиване на 100% чиста вода за лабораторни цели) водят до подобрение на нашия живот на практика. Изложените уреди са само малка част от портфолиото на Мерк в областта на Life Science, което включва широка гама от продукти, технологии и услуги за производства от различни сфери на промишлеността, в това число фармацевтични и биофармацевтични производства, хранително-вкусова индустрия и контролните лаборатории.

Изложбата „Вдъхновение и наука“ беше посветена на 350-годишнината на Мерк - най-старата фармацевтична и химична компания в света, която е в основата на много от научните открития, променили живота ни не само в областта на медицината, но и на науката като цяло.