Siemens Energy: САЩ да помогнат да спре войната в Украйна

Джо Кайзер, председател на Siemens Energy

13:30 | 26 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Мнозина в Европа трябва да направят прехода заради зависимостта от руски петрол и газ. Сред тях е Германия. Кои индустрии ще успеят да го направят без болка?

Тези индустрии имат нужда от много енергия. Например химическата или сектора на основните материали като стъкло стомана и газ, цимент, това ще са най-засегнатите.

Как да им се помогне?

Да се поставят приоритети. Колкото по-в началото са тези индустрии по веригата на стойността, например химическата, която осигурява основните индустрии и много други,  тя трябва да има по-висок приоритет.

Тези, без които за известно време можем да минем, трябва да имат по-нисък приоритет. Мъчително е, но това е кризисният мениджмънт. Поставяне на приоритети.

Субсидиите помагат ли?

Не. Имаме нужда от добър план. Енергийният дневен ред е дългосрочен план. Не на всеки 4г правителството да прави следващото голямо нещо. Не става.

Преди години тук в Давос търсехме най-зелената компания на всички времена. Днес всички говорят за кризи. Нито едно от двете не е правилно.

Значи проблемът е, че е нужен 20-годишен план, за да направите прехода възможен. Имаме ли такова време и може ли да си го позволим?

Мисля, че можем да го направим за 5-10г. Ако се справим с регулациите, бюрокрацията и всичко останало.

8 години са нужни да се изгради енергийната мрежа от 500 км, това е проблемът. Може технически да я направите за година. Или година и четвърт. Но ако ви трябват 5г, това е проблем. Но ако ви трябват 8г., това е проблем.

Така че става дума за политическа воля да се постави дневен ред, дори и ако това означава да отблъснеш някои избиратели.

Какво искате тогава? Дерегулации като в Америка?

Не бих казал по американски. Обмислено. Можем да седнем заедно и да направим план. Да видим кое е важно за нашата страна в дългосрочен план. Очевидно това е енергийният план.

Да чуем хората. Да ги питаме какво мислят. Но да вземем решение.

Енергийният план, управлението на кризи, изграждането на следващото поколение не е демократичен процес. Тук става дума за лидерство.

Много американски инвеститори ни гледат в момента. Как Америка може да помогне на Европа в този преход?

Първо, могат да ни помогнат да спрем войната между Русия и Украйна. САЩ е единствената сила, която може да го направи. Това е много важно.

След това ЕС трябва да се обедини и да намери външноикономическата политика към Китай и към САЩ.

После трябва да се заложи политика за възстановяване на Европа.