Джентилони: Имаме нужда да ускорим енергийния преход

Паоло Джентилони, Европейски комисар по икономика и парична политика

23:37 | 25 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Трябва да реформираме енергийния пазар. Имах дискусия с министър-председателя на Испания, който е изключително ядосан и казва, аз имам много възобновяема енергия, но плащам тези цени заради начина, по който са направени нещата. Кога ще се реформира това?

Мисля, че това е напълно разбираемо, че истинската реформа, ако мога така да се изразя, е да се излезе от зависимостта от изкопаемите горива, от руските изкопаеми горива, от изкопаемите горива като цяло, петролната и газовата зависимост също. Това също е възможност за Европейския съюз, защото сме в криза. Но сега имаме нужда от това да ускорим прехода и да се измъкнем от състоянието на зависимост.

Г-н комисар, може би в по-дългосрочен план. Но краткосрочно какво ще стане, ако има ембарго на газа? На първо място съгласни ли сме всички с петролното ембарго? И ако Русия погледне към Европа и каже: „Ами всъщност, момчета, ще спираме крановете.“ Какво ще стане с тази икономика?

Ние сега не предлагаме газово ембарго...

Но руснаците биха могли да го направят?

Мисля, че ще се поколебаят да се прострелят в крака. Това не е нещо, което Русия може да направи лесно, защото може да пренасочи своя петрол, но не може да пренасочи газа си. Но така или иначе сега предлагаме петролно ембарго. Както знаете, всички работим за постигане на споразумение. Единодушно споразумение.

Все още не сме стигнали дотам, но се надяваме, че ще успеем да постигнем споразумение през следващите дни, през следващата седмица. Всичко функционира много добре, защото всички обсъждаме факта, че Унгария не подкрепя петролното ембарго. И това е вярно. Но работим по този въпрос. Но от друга страна имаме огромен пакет от санкции. Те работят. И това е безпрецедентно за Европейския съюз.