Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Зелен речник: Какво е "енергийна неутралност"?

Балин Балинов, "Грийнпийс"-България, координатор на кампанията "Енергийни решения", „Made in Green“, 20.11.2023 г.

22:00 | 20 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Енергийно неутралните продукти са тези, при които един вид енергия се превръща в друг и отпечатъкът им върху околната среда е много нисък дори минимален. В бизнеса енергийната неутралност е свързана с конкретния производствен процес и с това, което съответният бизнес произвежда като продукт. Това коментира Балин Балинов, "Грийнпийс"-България, координатор на кампанията "Енергийни решения" в предаването „Made in Green“ с водеща Роселина Петкова.

Освен в бизнеса, гостът засяга и темата за подобна неутралност в домакинствата. Той изтъква, че в България над 60 000 жилищни сгради са във влошаващо се състояние, тъй като сграденият фонд у нас остарява. В много от големите градове има панелни квартали с изключително лоши енергийни характеристики, като Балинов очаква, че в близкото бъдеще тези теми ще вълнуват все повече обществото.

"Съществуват индивидуални проекти. Хора, които на този етап могат да отделя малко повече средства, но да гледат дългосрочно и когато инвестират в нов дом да го съобразят и първо да се свържат с компании, които могат да им осигурят сертификат за пасивна къща, за енергийно неутрална къща или дори за енергийно позитивна къща. Това е нещо, което споменах по-рано за бизнесите, но то може да бъде изцяло пренесено на битово ниво."

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Made in Green“ може да намерите тук.