Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

ESG решенията изискват промяна на целия бизнес модел, на светогледа на компанията

Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България, Made in Green, 27.03.2023

21:31 | 27 март 2023
Автор: Николета Рилска

Осъзнавайки, че имаме нужда от трансформация към „по-зелени“ решения и политики, трябва да промениш целия си бизнес модел, целия си светоглед. Инвеститорите вече гледат какво правят компаниите за околната среда, за социума и как го правят – какви са управленските решения зад това. Това заяви Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България, в предаването „Made in Green“ с водещ Роселина Петкова.

Якова разказа за практиките в тази посока, които Филип Морис България е въвела в работата си.

„Най-важното за устойчивото развитие на компания, която предлага и продава явно доказано вреден продукт, е да замени този продукт с по-малко вредни алтернативи. Глобално компанията от 2008 г. развива дейност, в която инвестира над девет милиарда долара в подобряване на продукта“, коментира гостът.

Тя посочи още, че в социална посока дружеството се опитва да помага на общностите, в които работи. И даде за пример инвестициите на компанията от над 1500 часа в обучение на служителите си и 500 хиляди лева за различни програми за подобряване на здравето им.

Компанията работи по различни теми, които е идентифицирала за важни за нея. Те са оценени по определен процес, който в момента протича и в България, стана ясно от разговора.

„Водим голяма информационна кампания от 2021 г. на централно ниво, която у нас сме нарекли „Промени картинката“, а целта е да повиши вниманието на потребителите, но и на обществото като цяло, върху проблема със замърсяването с фасовете и с всякакви отпадъци“, посочи Янева. Тя добави, че разграждането на един фас отнема около 15 години.

„Трябва да се даде шанс на иновациите, които са подкрепени чрез научни изследвания, чрез технологии“.

Предизвикателствата по отношение на ESG стратегиите, смята гостът, са дали реално компаниите искат да ги прилагат – да не са водени само от наредби на глобалната компания или закона.

„Всеки човек трябва да приеме концепцията, че всичко зависи от нас. Заплахите са реални, но реално въздействие може да има чрез реални действия“.

Според госта потребителите също започват да променят нагласите си в тази посока.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Made in Green“ гледайте тук.