Очаква се скок в цените на горивата с няколко стотинки

Ще се повишат ли шоково цените?

11:46 | 15 май 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Световните пазари отчетчитат повишение в цената на петрола, а това се отрази и на цените на бензина на дребно. Заради несигурността, първи реагираха азиатските борси. Цените в цяла Европа вървят нагоре и се очаква в България те да надминат границата от 2,30 лв. за литър. Причина за този скок е ситуацията около Иран и излизането на САЩ от ядрената сделка, коментира пред БНТ Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна газова асоциация.

На базата на повишена икономическа активност основно е повишеното търсене на суров петрол на световните пазари. С по-високото търсене през летните сезони се покачва и цената. В България летният сезон се отразява с разлика от 2-3 стотинки, а през есента цените се връщат в предишните граници, ако не са налични други фактори, които да повлияят.

Разлика в цената от около 15 стотинки има и в една и съща верига бензиностанции. Това идва от пакет различни услуги, които предлагат, мястото си на пазара, местоположението на всеки обект и конкуренцията. Делчев уточни още, че цените на горивата на българския пазар са най-ниските сред 28-те държави членки на Европейския съюз.