Ким Чен Ун поздрави Китай за успеха в борбата с коронавируса

Експертите продължават да следят внимателно ситуацията с държавното управление в Северна Корея въпреки оскъдната информация

12:50 | 8 май 2020
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун изпрати първата си телеграма до Китай, откакто се появи след 3-седмично отсъствие, породило различни теории за здравословното му състояние. Ким Чен Ун поздрави президент на Китай Си Дзинпин за успеха в борбата с коронавируса, съобщава Bloomberg.

Севернокорейският лидер е изпратил послание, с което поздравява Си Дзинпин, че се е възползвал от шанса за победа в борбата срещу безпрецедентната епидемия, информира Централната корейска информационна агенция.

„Ким пожелава добро здраве на китайския президент и подкрепя Китайската комунистическа партия по пътя ѝ към пълната победа“, допълват от агенцията.

Китайското външно министерство отказа да даде подробности за съобщението. „Китай и Северна Корея са близки съседни държави и запазват комуникацията си относно борбата срещу коронавируса“, коментира говорител на министерството пред репортери в Пекин.

Северна Корея често изпраща такива послания до своя съсед и основен геополитически партньор, но това съобщение вероятно ще бъде разглеждано внимателно, тъй като то е направено след продължителното отсъствие на Ким Чен Ун от общественото пространство. Всичко това приключи, след като държавната телевизия в Северна Корея излъчи как Ким Чен Ун реже ленти при откриването на фабрика за торове.

Здравословното състояние на севернокорейския лидер е една от най-добре пазените тайни в страната. Подробности са известни само на хора от вътрешния кръг на Ким Чен Ун. Държавните медии в Северна Корея почти никога не говорят по темата, но продължителното отсъствие на държавника доведе до спекулации от страна на медии и политически експерти от външния свят.

Преди месец Ройтерс публикува информация, че Китай е изпратил медицински екип, който да следи здравето на Ким Чен Ун. Също така южнокорейското издание JoongAng Daily публикува статия, в която се посочва, че севернокорейският лидер е в самоизолация, тъй като един от бодигардовете му е дал положителна проба за коронавирус.