Volkswagen се отказа от годишната си прогноза заради пандемията

Според финансовия директор на компанията печалбата може да отчете спад от 50% през първото тримесечие

16:49 | 16 април 2020
Обновен: 08:18 | 5 юни 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската компания Volkswagen се отказа от годишната си прогноза, след като пандемията от коронавирус доведе до прекратяването на производството и продажбите на автомобили на ключови пазари като Германия и Китай, съобщава Bloomberg.

“В момента не е възможно да определим кога ще бъде направена новата прогноза за 2020 г.“, се посочва в официална позиция на най-големия производител на автомобили в света.

„Влиянието на пандемията върху търсенето, веригите на доставки и производството не може да бъде прогнозирано с точност в момента“, отбелязват от германския производител.

Volkswagen прогнозираше, че доставките ѝ на автомобили в световен мащаб през 2020 г. ще са на нивата от предходната година, очакваше ръст на приходите от 4% и марж на оперативната печалба от между 6.5% и 7.5%.

Прогнозата на компанията е, че през първото тримесечие на тази година оперативната ѝ печалба ще се понижи до 900 млн. евро. Първоначално Volkswagen бе принудена да прекрати производството си в предприятията на най-големия автомобилен пазар – Китай, а впоследствие предприе същите мерки и в Европа. Служителите на автопроизводителя на Стария континент са 470 хил.

Финансовият директор на компанията Франк Витер предупреди на 17-ти март, че печалбата може да отчете спад от близо 50% през първото тримесечие на 2020 г. Volkswagen се подготвя да възобнови производството си в Европа, като черпи от опита на Китай.

От началото на тази година акциите на Volkswagen са поевтинели с 33%. Пазарната капитализация на компанията към момента е 63.6 млрд. евро.