Франция поставя краен срок на Великобритания в спора за разрешителните за риболов

Френското правителство заяви, че може да наруши търговския поток и да спре енергийните доставки за Великобритания

11:10 | 28 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британското правителство отвърна на Франция заради предложените от Париж ответни мерки в спора за разрешителните за риболов, на фона на повишаващото се напрежение между двете страни, пише Bloomberg.

„Заплахите на Франция са разочароващи и непропорционални“, заяви в сряда кабинетът на премиера Борис Джонсън в изявление, след като говорител на френското правителство каза, че могат да нарушат търговския поток с Великобритания и енергийните доставки за Нормандските острови поради липсата на издадени лицензи за риболов на френски лодки след Брекзит.

„Предприетите мерки не са съвместими със споразуменията за търговия и сътрудничество“, казва Борис Джонсън, позовавайки се на търговското споразумение след Брекзит, което беше подписано миналата година на Бъдни вечер.

„На предприетите от френска страна мерки ще бъде отговорено по-подходящ начин“.

В допълнение към напрежението в сряда френските власти заловиха английски кораб, който лови риба край Хавър без лиценз, според туит на министъра по морските въпроси Аник Жирарден.

Достъпът до британски води за лодки на ЕС беше дългогодишен проблем в отношенията след Брекзит между Обединеното кралство и неговия най-голям търговски партньор. По-рано тази година напрежението се увеличи, след като Франция и Великобритания разположиха военноморски кораби в Ламанша. Париж се оплаква, че на някои от френските кораби е отказан несправедливо достъпа до риболовни зони, които назад в историята са имали такъв. Великобритания казва, че просто спазва условията на тяхното споразумение след Брекзит.

Франция е поставила на Обединеното кралство краен срок до 2 ноември да даде разрешителни за риболов на френските лодки. Ако условията й не бъдат изпълнени, ще бъдат приложени ответни мерки. Те включват систематично прилагане на митнически и здравни проверки на стоки, разтоварени на френските пристанища, което вероятно би довело до големи опашки за трафик около натовареното пристанище Дувър.

Също в сряда френска патрулна лодка откри английски риболовен кораб, който не е имал лиценз, според изявление на морския министър Аник Жирарден. На лодката е било наредено да отиде в пристанището в Льо Хавър, като уловът й може да бъде конфискуван, а плавателното средство може да бъде задържано до изплащане на гаранцията, се казва в изявлението.

Главният проблем в спора за разрешителните за риболов е, че Великобритания иска лодките да представят доказателства, че са ловили риба в британски води в миналото. Нещо, което по-старите френски кораби с по-малко усъвършенствани технологии, не могат да направят. Друг проблем са рибарите, които исторически са имали достъп до тези води, но наскоро са сменили лодките си и съответно не могат да представят доказателства. 

Правителството на Обединеното кралство казва, че е предоставило 98% от заявленията за лиценз от кораби на ЕС след Брекзит, докато Франция заявява, че Лондон въвежда изисквания за доказателства за приложения, които не са присъствали в търговската сделка след напускането на Великобритания от съюза.