Путин нареди на "Газпром" да подава повече газ към Европа от ноември

Предположението, че дългоочакваните допълнителни руски доставки може да се появят, тласна цените към по-ниски нива

20:30 | 27 октомври 2021
Обновен: 20:39 | 27 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин каза на контролираната от Кремъл компания "Газпром" да се насочи към презареждане на европейските си газови хранилища от 8 ноември. Предположението, че дългоочакваните допълнителни руски доставки може да се появят, тласна цените към по-ниски нива.

Този ход „ще създаде по-благоприятна ситуация на европейския енергиен пазар“, каза Путин на среща, излъчена по държавната телевизия в сряда.

Той нареди на контролирания от държавата гигант да се съсредоточи върху запълването на подземните хранилища в Германия и Австрия от 8 ноември, след като приключи процеса у дома. Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер, разговаряйки с президента чрез видеовръзка, каза, че кампанията за запълване на домашните хранилища ще бъде удължена със седмица повече от първоначалната крайна дата на 1 ноември.

"Газпром" досега е изпомпвал само много малки количества в своите европейски складове, каза той.

Пазарите на газ в Азия и Европа скочиха до небето тази година, като спот цените на холандския газов хъб скочиха с 365% от началото на годината, подхранвани от ниските запаси и нарастващото търсене, докато икономиките се възстановяват от кризата с COVID-19.

доставки газпром

Фокусът на Русия върху възстановяването на вътрешните си газови запаси, съчетан с ниските нива на запаси в някои обекти на "Газпром" в Европейския съюз, се превърна в основна грижа за пазара на континента, който се бори със свиване на доставките. Като цяло европейските запаси посрещат зимата с най-ниското сезонно ниво от близо десетилетие.

Всички места за съхранение на газ в най-големия пазар в Европа, Германия, където "Газпром" има няколко съоръжения, сега са запълнени с около 71%, според данни на Gas Infrastructure Europe. Ситуацията със съоръжения, собственост и съсобственост на руския износител, варира - от 83% в Йемгум до 9,5% в Реден. 

Във вторник министерството на икономиката на Германия обяви, че разрешаването на "Северен поток 2" да изпомпва руски газ за Германия няма да застраши доставките за Европейския съюз, което се разглеждаше като основно препятствие пред официалното пускане на тръбопровода. Той трябва да бъде сертифициран от Федералната мрежова агенция на Германия и анализът на доставките на министерството бе ключово изискване на регулатора да продължи този процес.

Русия може да започне доставките на природен газ за Европа по газопровода „Северен поток 2“ веднага щом получи зелена светлина от Германия, бе заявил Путин миналата седмица, обвинявайки енергийната политика на ЕС за газовата криза и рекордно високите цени.