Evergrande с амбициозна цел към електромобилите

Обявеният преход към бизнеса с електрически автомобили ще бъде трудна задача, като се има предвид, че Evergrande все още не е доставила нито един автомобил,

19:45 | 25 октомври 2021
Обновен: 20:27 | 25 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акациите на  китайското подразделение за електрически автомобили Evergrande Group скочиха този понеделник, след като председателят на гиганта в сектора на недвижимите имоти заяви, че производството на такива автомобили ще бъде основният му бизнес. Това пише Bloomberg News.

В понеделник акциите на China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd. поскъпнаха със 17%, което е най-голямото увеличение за последните три седмици насам. Книжата на Evergrande добавиха 6%, преди да изгубят печалбата до края на сесията. В петък Securities Times съобщи, че председателят на Evergrande Хуей Ка Ян е заявил, че планира да свие бизнеса с недвижими имоти, за да се съсредоточи върху новите електрически превозни средства.

Обявеният преход към бизнеса с електрически автомобили ще бъде трудна задача, като се има предвид, че Evergrande все още не е продала нито един автомобил, въпреки амбициите на Хюи са да се бори с гиганти като Tesla Inc. Фирмата с най-голям дълг в света се бори с липсата на финансови средства. Това накара ръководството на компанията да обмисли продажбата на дялове в определени сектори, включително Evergrande NEV. Тя се повиши с 9,2% по време на следобедната търговия, но остава с около 94% под пика си през февруари. Компанията миналия месец предупреди за "сериозен недостиг на средства" и заяви, че няма гаранция, че ще може да изпълни финансовите си ангажименти. Липсата на ликвидност означава, че компанията е спряла да плаща някои оперативни разходи и някои от нейните доставчици са се отказали.

Първият електрически автомобил на компанията - "Hengchi" - ще бъде произведен във фабриката в Тиендзин в началото на следващата година, според изявление от 11-ти октомври на сайта на Evergrande. Там се споменава за "тримесечен спор" за решаване на основните проблеми в областта на производството на електромобили. През август фирмата предупреди, че може да се наложи да отложи масовото производство на електромобили, ако не успее да си осигури по-голям капитал в краткосрочен план.

Evergrande, която също има различни дейности, вариращи от футболен клуб до бутилиране на минерална вода, наскоро беше критикувана от Централната банка на Китай за "неспособност да управлява добре бизнеса си". В обичайния си остър тон официалният представител на Китайската народна банка Зоу Лан заяви по-рано този месец, че строителният предприемач "сляпо се разширява и диверсифицира" през последните години, вместо да действа предпазливо при променящите се пазарни условия. Компанията е похарчила повече от 3,7 милиарда долара за редица компании, свързани с електромобилите, след като обяви през 2019 г., че иска да бъде водещ световен производител на автомобили на зелено гориво. Тази авантюра все още не е изплатена, а Evergrande NEV отчита загуба от 4,8 милиарда юана през първата половина на тази година. През септември звеното премахна предложената регистрация в борда на Star  в Шанхай.

Evergrande няма да купува земя през следващите 10 години, казва Хюи на вътрешна среща, според доклад на Securities Times. Според него годишните продажби на недвижими имоти ще спаднат до около 200 милиарда юана за 10 години от 700 милиарда юана през 2020 г. Той заяви и че реализирането на повече от 40 проекта в провинция Гуандун върви гладко и домовете ще бъдат отдадени под наем. Фирмата дължи повече от 300 милиарда долара на банки, притежатели на облигации, доставчици и инвеститори. Миналата седмица компанията едва избегна плащането на неустойка, като все заплати облигации на стойност 83,5 милиона долара малко преди крайния срок.

Доверието в проектите "е знак, че фирмата има за цел да успокои  инвеститорите", казва анализаторът на Bloomberg Intelligence Лиза Джоу. "Все още има проблеми с ликвидността, които може да се реши, като се освободи от инвестиционните имоти и акции на своите дъщерни дружества, въпреки плановете да намали операциите си с недвижими имоти, като направи 10-годишна пауза от закупуването на земя".