Китайският имотен сектор се сви за първи път от началото на пандемията

Производството на строителната индустрия е спаднало с 1,8% - този сектор никога не се е свивал откакто се води статистика от 1992 г.

08:54 | 19 октомври 2021
Обновен: 10:26 | 19 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската индустрия за недвижими имоти и строителството се сви през третото тримесечие за първи път от началото на пандемията, съобщи Bloomberg.

Производството в индустрията на недвижими имоти, основен елемент на икономиката, тъй като нейните дейности поддържат сектори от мебели до стоки, се е свило с 1,6% спрямо преди година, според допълнителен доклад за брутния вътрешен продукт, публикуван във вторник от Националното статистическо бюро. Секторът е нараснал със 7,1% през трите месеца до юни и това свиване е първото от първото тримесечие на 2020 г.

Производството на строителната индустрия е спаднало с 1,8%, което също е първият спад след пандемията. Преди пандемията този сектор никога не се е свивал откакто се води статистика от 1992 г.

Ескалиращата дългова криза в China Evergrande Group и други предприемачи подкопа доверието на потребителите в закупуването на жилища и изостри ефекта от строгите ограничения върху финансирането на предприемачите и ограниченията за продажба на имоти, за да се намалят цените. Комбинираните продажби на 100-те най-големи китайски предприемачи спаднаха с 36% на годишна база през септември, а бавното финансиране от правителството на инфраструктурата също подкопа строителните сектори.

property decline

Икономиката на Китай се забави още повече през третото тримесечие, отслабена от спада в продажбите на жилища и недостига на електроенергия, показват данните, публикувани в понеделник. Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 4,9% спрямо година по-рано, спрямо 7,9% през предходното тримесечие. Ръстът на инвестициите и промишленото производство беше бавен, докато продажбите на дребно леко се възстановиха.

Спирането на производството във фабрики в цялата страна поради недостига на електроенергия се отразява в забавянето на производствената индустрия, която се е увеличила с 4,6% през третото тримесечие спрямо 9,2% през предходното тримесечие.

Данните подтикнаха много икономисти да понижат прогнозите си за растеж. Длъжностните лица сигнализираха, че не бързат да стимулират икономиката, но ще предоставят целенасочена подкрепа.

Наскоро управителят на Китайската народна банка Йи Ганг прогнозира, че икономиката ще се увеличи с около 8% тази година, надвишавайки официалната цел на Пекин от над 6%.