Във Франция пускат автономни междуградски автобуси

Три безпилотни автобуса ще започнат да превозват пътници между град Вернон и село Живерни в Нормандия през април 2022 г.

13:02 | 16 октомври 2021
Обновен: 13:09 | 16 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Три безпилотни автобуса ще започнат да превозват пътници между град Вернон и село Живерни в Нормандия през април 2022 г., съобщава френската компания Europulse, цитирани от БГНЕС.

Междуградският маршрут ще бъде 12 километра. Това ще бъде един от най-предизвикателните маршрути за безпилотен транспорт в света, тъй като автобусите ще преминават през мост и кръгови кръстовища.

Във всеки автобус ще има места за 12 пътници, включително за хора с увреждания. Електрическият автобус може да работи до 14 часа без презареждане.

Маршрутът ще свързва железопътната гара във Вернон с имението на Клод Моне в Живерни, където художникът създава много известни пейзажи като серията "Лилии". По този начин Франция възнамерява не само да изпробва новия вид автобуси, но и да привлече посетители в музеите, които не са много популярни.

Автономният обществен транспорт започва да се тества и в други страни. Миналата година такива автобуси започнаха да се движат по улиците на естонския град Тарту, Копенхаген и Берлин