Прогнозата за Германия през 2021 г. беше намалена поради кризата в предлагането

Правителството не очаква инфлацията да отслабне до следващата година

14:11 | 14 октомври 2021
Обновен: 14:12 | 14 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големите икономически институти на Германия намалиха в четвъртък съвместната си прогноза за растежа в най-голямата европейска икономика през 2021 г. до 2,4%, тъй като затрудненията в предлагането възпрепятстват производството, но повишиха прогнозата си за следващата година.

Петте института - RWI в Есен, DIW в Берлин, Ifo в Мюнхен, IfW в Кил и IWH в Хале - повишиха прогнозата си за 2022 г. до 4,8% от 3,9%, като заявиха, че икономиката ще достигне нормалното използване на капацитета в течение на годината, тъй като въздействието на пандемията от коронавирус постепенно отслабва.

Предишната прогноза за 2021 г. беше 3,7%.

„Предизвикателствата на изменението на климата и предвидимият по-нисък икономически растеж поради свиването на работната сила ще намалят възможностите за потребление“, каза вицепрезидентът на IWH Оливър Холтемолер.

Глобалното производство е засегнато от недостиг на компоненти, задръстени пристанища и липса на товарни контейнери. Сривът на пазара на труда допринесе за безпорядъка след предизвиканите от пандемията затваряния миналата година.

Икономическото министерство заяви, че е вероятно увеличението на БВП в Германия през третото тримесечие благодарение на разширяването на услугите, въпреки че се очаква растежът да бъде в застой до края на 2021 г.

възстановяване Германия

Правителството не очаква инфлацията да отслабне до следващата година, когато ще отслабнат еднократните ефекти. Текущият процент на инфлация от 4,1% е на най-високото ниво от 1993 г. насам поради значително увеличение на разходите за енергия.

Петте института очакват инфлацията да бъде 2,5% през 2022 г. и 1,7% през 2023 г.

"Предполагаме, че паричната политика ще успее да постигне целта си за ценова стабилност в средносрочен план. Това би било средно ниво на инфлация за потребителските цени от 2% годишно", каза Холтемолер на пресконференция.

Институтите заявиха, че настоящата прогноза за инфлацията се основава на предположение, че заплатите ще се повишат с 2 процентни пункта до 2.5% през следващите няколко години. Ако колективните заплати се повишат с повече от това, както предполагат синдикатите, това би променило ситуацията значително и би довело до високи нива на инфлация, казват те.

В отделен доклад германското правителство прогнозира „странично“ развитие на икономиката през четвъртото тримесечие.

„Промишленото производство рязко спадна през август и вероятно през следващите месеци индустриалната активност ще остане слаба“, се казва в месечния доклад на икономическото министерство и се добавя, че перспективите за сектора остават „предпазливо оптимистични“.