Енергийният срив в Китай е най-новата заплаха за веригата на доставки

Властите предупредиха, че недостигът ще принуди компаниите да повишат цените на стоките за китайските потребители

08:27 | 28 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Енергийната криза в Китай се очертава като поредния шок за световните вериги на доставки, тъй като заводите в най-големия износител в света са принудени да пестят енергия чрез ограничаване на производството.

Прекъсванията идват, когато производителите и износителите се надпреварват да посрещнат търсенето на всичко - от облекло до играчки за сезона на ваканционното пазаруване в края на годината - борейки се с линиите на доставка, които са се усложнили поради нарастващите разходи за суровини, дълги закъснения в пристанищата и недостиг на транспортни контейнери.

Китайските производители предупреждават, че строгите мерки за намаляване на потреблението на електроенергия ще намалят производството в икономически централи като провинциите Дзянсу, Чжецзян и Гуандун - които заедно представляват почти една трета от брутния вътрешен продукт на страната - и вероятно ще повишат цените.

ток криза

Местните власти разпореждат спиране на електрозахранването, тъй като се опитват да спазят целите за намаляване на употребата на енергия и интензивността на вредните емисии, докато някои са изправени пред реална липса на електричество.

Кларк Фенг, чиято Vita Leisure Co. купува палатки и мебели от китайски производители, за да ги продава в чужбина, заяви, че ограниченията в източната провинция Чжецзян, където се намира компанията, са нанесли нов удар върху бизнеса. Производителите на тъкани в провинцията, които са спрели производството, започнаха да повишават цените и да отлагат приемането на нови поръчки в чужбина, каза той пред Bloomberg.

„Вече имахме проблеми да изпращаме стоки в чужбина и сега с ограничението на производствения капацитет определено ще стане голяма каша“, каза Фенг. „Вече трябваше да се справим с толкова много несигурни фактори, а сега има още един. Ще бъде по-трудно да се доставят поръчки, особено за празничния сезон."

Yiwu Huading Nylon Co. Ltd., производител на синтетичен найлон в Чжецзян, спря половината от производствения си капацитет на 25 септември в отговор на заповедта на местното правителство да намали потреблението на електроенергия, според документи на фондовата борса. Компанията очаква възобновяването на производството от 1 октомври и заяви, че ще се стреми да сведе до минимум въздействието на затварянето.

Прекъсвания на пристанищата

Проблемите с електрозахранването идват след неотдавнашните смущения в пристанищата в Китай, които се разпространиха по световните вериги на доставки. Част от пристанището Нинбо, едно от най-натоварените в света, не работеше седмици наред след случай на коронавирус сред работниците, докато пристанището Янтиан в Шенжен беше затворено през май.

Енергийната криза ще натовари китайската икономика в момент, когато тя вече се забавя поради фактори като строги мерки за контрол на вируса и по-строги ограничения за овладяване на пазара на имоти.

Nomura Holdings Ltd., China International Capital Corp. и Morgan Stanley вече са понижили прогнозите за растеж на БВП или са предупредили за по-нисък растеж поради прекъсванията на електрозахранването.

„Глобалните пазари ще почувстват недостиг на доставки от текстил, играчки до машинни части“, каза Лу Тинг, главен икономист за Китай в Nomura Holdings Inc в Хонконг.

„Най-горещата тема за Китай много скоро ще се измести от Evergrande към "енергийна криза".

Разбира се, пълното въздействие върху производството предстои да се види.

Операциите по сглобяване на iPhone в Китай започват да намаляват консумацията си на енергия, заяви в понеделник Pegatron Corp., ключов партньор на Apple Inc. и един от асемблерите на нейните смартфони. Компанията заяви, че предприема енергоспестяващи мерки, за да се съобрази с политиките на местното правителство.

И все пак фирмите, отговорни за производството на Apple, са избягвали драстични съкращения на производството досега и изглежда получават преференциален достъп до енергия, за да продължат операциите, според запознати.

Властите следят за прекъсвания, като People’s Daily, официалният вестник на Китайската комунистическа партия, казва в неделна статия, че недостигът ще принуди компаниите да повишат цените на стоките за китайските потребители.

Правителството на североизточна провинция Ляонин призова местните регулатори да предотвратят ограничаването на мощността да повлияе на производството и битовото използване, съобщи държавната телевизия CCTV.

Електроснабдителната компания State Grid Corporation на Китай заяви в понеделник, че ще направи всичко възможно, за да избегне спирането на електрозахранването, за да задоволи основното търсене от населението.

Анализаторите казват, че недостигът на електроенергия неизбежно ще се отрази както на тежките индустрии като алуминия и стоманата, така и в сектори надолу по веригата. В индустриалния център на Гуандун, провинциалната енергийна администрация издаде съобщения в неделя, според което мащабните съкращения на заводите вече са били приложени.

„Никой не знае кога ще се преодолее затруднението във веригата на доставки“, казва Хао Хонг, главен стратег в Bocom International. "Но нещата изглеждат тревожни за тази зима."

Чън Юбинг, мениджър в Suzhou Berya Textile Technology Co. Ltd., износител на полиестерна и найлонова тъкан, заяви, че неговата компания е претърпяла „огромни загуби“ поради спирането. Производствените линии на компанията имат разрешение за работа само три дни в седмицата, започвайки от началото на септември, а последната заповед в понеделник означава, че компанията ще може да работи през ден. Половината от продажбите на компанията идват от чуждестранни клиенти.

„Вече имаме проблеми с доставянето на някои поръчки“, каза Чен. "Всичко, което можем да направим сега, е да изчакаме и да преговаряме с клиентите."