Този път забраната на криптовалутите в Китай е за постоянно

В продължение на месеци китайските официални лица са предприемали стъпки за борба с криптовалутите

18:50 | 27 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В продължение на месеци китайските длъжностни лица са предприемали стъпки за борба с криптовалутите. В петък те се опитаха да заличат всякакви съмнения относно намеренията си. В изявления от 24 септември китайските власти заявиха, че крипто трансакциите в Китай са забранени и ще спрат добива на цифрови активи, пише Bloomberg.

Почти веднага популярната офшорна борса Huobi спря да позволява на нови потребители да се регистрират с телефонен номер от континентален Китай. В изявление от неделя компанията заяви, че „постепенно ще премахне съществуващите потребителски акаунти в континентален Китай“ до 31 декември.

„Въпреки че това не е изненада, тъй като Китай многократно е забранявал “биткойн, този път няма неясноти“, каза Анри Арсланян, лидер и партньор на PwC в Twitter.

„Крипто трансакциите и крипто услугите от всякакъв вид са забранени в Китай. Няма място за дискусии. Няма сива зона". 

В петък Народната банка на Китай публикува официален документ заедно с девет други институции, включително върховния съд, полицията и интернет и регулаторите на ценни книжа. Това е сигнал, че ходът ще влезе в сила. Банката също така затвори дългогодишната вратичка, която позволяваше на гражданите да поддържат акаунти в офшорни борси като Huobi, и забрани на платформите да наемат на местно ниво за позиции като маркетинг, технологии и плащания, което ограничава възможността им да обслужват китайски клиенти.

Регулаторите също така уточниха, че Tether, заедно с биткойн, етер и други криптовалути, не е фиатна валута. Това е ново признание за важната роля, която stablecoins или криптовалутите, чиято стойност е свързана с актив, който не променя цената си с много, играят на пазара на криптовалути. Друг важен знак е, че регулаторите се интересуват все повече  от тази дейност, въпреки че може да не повлияе на китайския юан директно.

Най-висшата агенция за икономическо планиране в Китай поиска от местните служители да разследват необичайно използване на електроенергия, да вземат заеми и да премахнат преференциалното данъчно третиране, за да ускорят спирането на „добива“ на биткойни.

Много „копачи“ на биткойн вече са се изнесли от Китай. През април Пекин е разполагал с 46% от глобалната изчислителна скорост, използвана при добива и обработката, според Кембриджския биткойн индекс на потребление на електроенергия. Откакто мерките бяха затегнати скоростта е спаднала с повече от 50% от пика достигнат в средата на май, според данни на Blockchain.com.

Предстои използването на криптовалути да стане напълно нелегално, подобно на притежанието на наркотици. Основателят на платформа за съхранение на криптовалути Ballet Боби Лий каза, че остава да разберем дали най-новите правила ще бъдат по-ефективни от предходните или какво ще означават за хората, които притежават такива активи.

„Този път Народната китайска банка заяви ясно, личните трансакции вече няма да бъдат предлагани със статут на правна защита“, каза Лий.

"Това означава, че ако има спорове или измами, жертвите на лични трансакции вече не могат да заведат съдебно дело.“

Преди това съдилищата в Китай признаваха криптовалутите за собственост, но Арсланян от PwC се пита дали това ще се промени. Клиентите на Huobi ще трябва да създадат акаунти на друго място преди края на годината, което може да стане по-трудно, ако други борси следват Huobi и Binance, която също не позволява на потребителите да отварят профили, регистрирани в Китай.

В публикация в Twitter Арсланян каза, че трябва да се наблюдава докъде ще стигнат китайските крипто потребители, за да заобиколят новите правила. Ще бъде трудно да се затвори достъпът до платформи за децентрализирани финанси, да се спре равнопоставената търговия с биткойни или да се попречи на жителите да купуват криптовалути в чужбина, смята той.