Германски регулатор започва разследване на китайски мобилни телефони

Германското решение идва след доклад за киберсигурността от Литва

12:33 | 26 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия започва разследване за киберсигурността на някои китайски мобилни телефони.

Говорител на германското Федерално бюро за информационна сигурност потвърди стартирането на разследването пред ДПА.

Този ход идва след като министерството на отбраната на Литва публикува доклад по-рано тази седмица, в който се установява пасивна конфигурация за цензура, която може да се активира дистанционно в един модел телефони Xiaomi, продавани в Европа. 

Сега Вилнюс съветва гражданите си да не купуват тези телефони и да изхвърлят всички, които вече са закупени.

Според литовското разследване мобилните телефони Xiaomi имат възможност да цензурират термини като „Да живее независимостта на Тайван“ или „Свободен Тибет“.

Xiaomi отхвърли доклада, като заяви, че неговите устройства „не цензурират комуникациите към или от своите потребители. Xiaomi никога няма да ограничава или блокира никакво лично поведение на потребителите на нашите смартфони, като например търсене, обаждане, сърфиране в мрежата или използването на комуникационен софтуер на трети страни. Xiaomi напълно зачита и защитава законните права на всички потребители. "

Литовският доклад анализира Huawei P40 5G, Xiaomi Mi 10T 5G, както и моделите на мобилните телефони OnePlus 8T 5G.

Отношенията между Литва и Китай са обтегнати наоследък - Китай оттегли посланика си в Литва миналия месец, след като Вилнюс избра да засили дипломатическите връзки с Тайван, като създаде представителство на острова, за който Китай претендира.