Ще спасят ли обещанията на Китай и САЩ COP26?

Китай заяви, че ще спре да строи въглищни електроцентрали в чужбина, а САЩ обещаха да удвоят своя дял от финансирането на климата за бедните държави

18:34 | 24 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На общото събрание на Организацията на обединените нации тази седмица двата най-големи замърсители в света се втурнаха в надпреварата да премахнат емисиите от парникови газове до 2050 г. Китай заяви, че ще спре да строи въглищни електроцентрали в чужбина, а САЩ обещаха да удвоят своя дял от финансирането на климата за бедните държави, пише Bloomberg.

Въпреки че тези съобщения отдавна са закъснели и все още са крайно недостатъчни за избягването на катастрофалните промени в климата, внасят нов стимул за промяна преди началото на Конференцията на ООН за изменението на климата, която ще се проведе в Глазгоу.

Председателят на COP26 Алок Шарма заяви, че една от целите му на срещата е да „изпрати въглищата в историята“, за да спре повишаването на глобалната температура с повече от 1,5 °C. Това е и целта на знаковото Парижко споразумение и температурните граници, които са определени от учените, за да се избегнат най-тежките последици от изменението на климата.

Алок Шарма срещна съпротива от министри по целия свят, особено тези, които разчитат на изкопаемите горива, за да поддържат икономиките си. През юли енергийни министри от Г-20 не успяха да постигнат споразумение за излизане от въглищната индустрия. Решението беше отложено за срещата на върха на лидерите на Г-20 в Рим, който се провежда непосредствено преди COP26.

Въпреки че в съобщението на китайския президент Си Дзинпин липсваха подробности, това потенциално би могло да доведе до промени във въглищната индустрия. Китай подкрепя 56% от проектите, планирани извън собствената си страна и Индия, според базата данни на Global Energy Monitor.

„Съобщението на Китай е едно от най-значимите събития в областта на климата тази година, тъй като може да сложи края на публичното финансиране за въглища в чужбина“, казва Кристин Ширър, програмен директор в GEM. Това е ясен сигнал, че дните на въглищата са преброени, смята тя, дори ако Си не предостави краен срок за постепенното прекратяване на въглищата.