След месец САЩ може да се озоват в криза, подобна на Голямата рецесия от 2008 г.

Според доклад на агенция Moody's Конгресът трябва да вземе спешни мерки, за да предотврати финансов колапс, но Републиканците имат други планове

11:20 | 24 септември 2021
Обновен: 13:31 | 24 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската икономика е на прага на рецесия, която може да се сравнява с кризата от 2008 г. Другите почти сигурни резултати от предстоящата „катастрофа“ са, че 6 млн. души ще загубят работата си, а всички домакинства ще претърпят финансови загуби, които ще достигнат до 15 млрд. долара, пише CNN. 

Това са заключенията на консултантската компания Moody’s в доклад, анализиращ ефекта от евeнтуалната невъзможност на САЩ да покрият дълга си. Според данни на Министерството на финансите Америка ще остане без средства през октомври. Така, ако не се вземат мерки, САЩ може да се окажат в центъра на нова световна криза.

Засега единственото възможно решение е Конгресът да повиши тавана на дълга, т.е. държавата да може да задлъжнее още, докато преразпредели наличните средства. Предложението засега обаче не среща одобрението на републиканците, които твърдят, че това ще развърже ръцете на президента Джо Байдън и демократите да харчат безразборно. Според републиканците, ако се стигне до криза, вината ще е изцяло на демократите.

Проектът вече беше одобрен в Камарата на представителите и в понеделник ще бъде гласуван в Сената. За да бъде приет там обаче, демократите ще се нуждаят от 10 от гласовете на републиканците. Засега обаче нито един член на тяхната група не е заявил подкрепа за решението.

Засега обаче борсите не реагират драстично, като в доклада на Moody’s се посочва, че това вероятно се дължи на „разпространеното убеждение, че в крайна сметка конгресмените ще вземат правилното решение. 

„По ирония на съдбата, тъй като инвеститорите изглеждат толкова спокойни относно това как ще се разиграе тази драма, политиците може да смятат, че нямат за какво да се притесняват и може и да не разрешат въпроса навреме", казва главният икономист на Moody’s Марк Занди. "Това би било груба грешка."

Дългът на САЩ към момента е в размер на 28.8 трилиона долара, като държавата е длъжник към фондовете за пенсионно и медицинско осигуряване, както на военни, така и на цивилни граждани. 

Ако Конгресът не увеличи тавана на дълга, това ще принуди държавата да забави плащания за над 80 млрд. долара, които трябва да бъдат направени до 1-ви ноември. 

Обединение от инвестиционни фирми и банки, включително Morgan Stanley и Bank of America, вече е предупредило лидерите на Конгреса, че неизпълнението ще има негативно влияние върху кредитния рейтинг, ще постави в риск акциите на компаниите и държавните облигации и ще потопи финансовите пазари, които разчитат на държавните дългови книжа, пише The Hill. 
„Неизпълнението на съществуващите ни задължения би било безотговорно и би причинило непоправима вреда на американската икономика и данъкоплатците“, се казва в писмото на групата.

Mного републиканци, твърдят, че никой не иска САЩ да не изпълняват задълженията си и страната да достига до тежка криза. Същевременно в редиците на Републиканската партия   са убедени, че ако това се случи, вината ще бъде поета изцяло от демократите, тъй като те контролират Конгреса и Белия дом.
„Ако демократите не си вършат работата, предполагам, че това ще бъде политически удар за тях“, е заявил миналата седмица сенаторът Рик Скот. Ръководител на предизборната кампания на републиканците, цитиран от The Hill.

Другото опасение на републиканците е, че ако се вдигне таванът на дълга, администрацията на Байдън ще може да започне да изпълнява плана си да инвестира 3.5 трилиона долара в социални помощи, образование, подобряване на медицинските услуги. За да финансират този план, демократите вече представиха план за повишение на данъците, с който в хазната ще влязат 2.3 трилиона долара за 10 години.