Германия спира да плаща обезщетения на хората без ваксина

Ваксинациите не са задължителни в Германия, но властите предприемат мерки, които правят живота все по-неудобен за неваксинираните

08:52 | 23 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия ще спре да изплаща обезщетения на неваксинирани работници, които трябва да бъдат поставени под карантина поради коронавирусни мерки, тъй като е несправедливо да се иска от данъкоплатците да субсидират тези, които отказват да се ваксинират, заяви здравният министър Йенс Шпан в сряда.

Правилата, които ще бъдат приложени от правителствата на 16-те федерални провинции на Германия, ще влязат в сила най-късно до 11 октомври, каза Спан, потвърждавайки подробностите на проектодокумент, видян по-рано от "Ройтерс".

Правилата ще засегнат хората, които имат положителен тест за вируса, и тези, които се връщат от пътувания до страни, определени за "високо рискови" за COVID-19, които сега включват Великобритания, Турция и части от Франция, наред с други.

Неваксинираните пътници от такива страни са длъжни да се поставят под карантина поне пет дни. Тези, които са били ваксинирани или наскоро са се възстановили, не са длъжни да го правят.

Критиците казаха, че такива правила биха били еквивалентни на мандат за ваксинации срещу COVID-19, тъй като много работници не могат да си позволят да останат вкъщи без заплащане.

„Трябва да гледате на това по различен начин“, каза Спан на пресконференция. "Става въпрос за справедливост. Тези, които защитават себе си и другите чрез ваксинация, с право могат да попитат защо трябва да плащаме на някой, който се озовава в карантина след почивка в рискова зона." 

Съществуват и опасения за сигурността на личните данни. Германия има строги закони, регулиращи поверителността на данните, поради историята на нацисткото и комунистическото държавно наблюдение над гражданите - работодателите обикновено нямат право да искат информация от персонала по здравни въпроси.

Ваксинациите не са задължителни в Германия, но властите предприемат мерки, които правят живота все по-неудобен за неваксинираните.

Тестовете за COVID-19, необходими например за вечеря в закрити ресторанти, ще спрат да бъдат безплатни от 11 октомври.

Също така някои германски провинци позволяват на фирми като ресторанти или спортни стадиони да избират дали да приемат хора с отрицателни тестове или само такива, които са били ваксинирани или наскоро са се възстановили от COVID-19.

Германия е ваксинирала напълно 74% от възрастните, в сравнение със 72,3% в целия Европейски съюз като цяло, показват официалните данни. 

Досега тези, които пребиваваха в карантина и поради това отсъстваха от работа, получаваха въпреки това заплатите си. Работодателите плащаха, след което държавата ги компенсираше. И ако не може да работи от вкъщи, местните власти му изплащат заплатата, при това в пълен размер (най-малкото за първите шест седмици, но карантината така или иначе не продължава по-дълго).