Турция е последната страна от Г-20, която ще приеме Парижкото споразумение

Ердоган обяви решението по време на реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк

09:47 | 22 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турция, единствената страна от Г-20, която все още не е ратифицирала Парижкото споразумение, се готви да поиска одобрение от парламента през следващия месец, заяви във вторник президентът Реджеп Ердоган. Ердоган обяви решението по време на реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Ходът ще сложи край на на дългогодишната борба за целите за намаляване на емисиите, пише Bloomberg.

Истанбул промени мнението си, след като Великобритания, която е домакин на международната конференция по изменението на климата COP26, заяви че ратифицирането на споразумението от 2015 г. само по себе си няма да изисква нови финансови вноски от Турция. То няма да я принуди да направи конкретни обвързващи съкращения на емисиите, нито пък да приеме специфични вътрешни политики.

През май специалният пратеник на Великобритания за изменението на климата Ник Бридж заяви след виртуална среща с турски официални лица, че Турция ще вземе решение за целите и че международната общност може да помогне на Турция да гарантира, че са „реалистични, но амбициозни“, съобщава турската информационна държавна агенция Anadolu.

„Ние сме една от първите страни, подписали Парижкото споразумение за климата. Все още обаче не сме го приели поради несправедливостта в задълженията“, каза Ердоган пред ООН.

„Планираме следващия месец да внесем Парижкото споразумение за климата за одобрение в нашия парламент, в съответствие с конструктивните стъпки, които трябва да бъдат предприети, и в рамките на нашата национална декларация за принос.“

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган има голямо мнозинство в парламента заедно със своя националистически съюзник и се стреми да ратифицира споразумението преди срещата COP26, която ще се проведе от 31 октомври до 12 ноември в Глазгоу.

„Предвиждаме фазата на ратификация на въглеродно неутралното целево споразумение преди конференцията на ООН по изменението на климата“, каза Ердоган.

Към момента Турция е една от шестте страни, които все още не са приели споразумението. Другите пет са Еритрея, Иран, Ирак, Либия и Йемен, според ООН.