Трюдо печели историческия трети мандат в Канада, но няма да има мнозинство

Либералната партия на Трюдо ще има поне 155 от 338-те места в Камарата на общините, в сравнение с 123 места за консерваторите

07:24 | 21 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът Джъстин Трюдо спечели трети мандат на предсрочните избори в Канада, но не успя да си постигне парламентарното мнозинство, което търсеше.

CTV News и Canadian Broadcasting Corp. прогнозираха, че неговата управляваща Либерална партия ще формира правителство на малцинството.

Прогнозираният резултат би оставил Трюдо на власт да следва най-лявата програма, която страната е виждала поне от едно поколение. Дори и с малцинство, ранните резултати предполагат, че либералите ще имат стабилно правителство, което ще позволи на Трюдо да продължи с програма за сериозни разходи, която до голяма степен е подкрепена от най-вероятния партньор на правителството му, ляво ориентираната Нова демократична партия.

И двете страни водеха кампания макар и до различна степен за по-високи данъци за бизнеса и по-строги правила за емисиите от петролния и газовия сектор.

Либералната партия на Трюдо ще има поне 155 от 338-те места в Камарата на общините, в сравнение с 123 места за консерваторите под ръководството на Ерин О’Тул, според предварителните резултати, публикувани във вторник сутринта от Elections Canada. Една партия се нуждае от 170 места, за да формира мнозинство в Камарата на общините.

Победата на либералите е исторически крайъгълен камък за Трюдо, отбелязващ едва осмия път, когато канадски лидер печели три последователни мандата, отбелява Bloomberg. Бащата на Трюдо, Пиер, също го направи. Той също така представлява своеобразно завръщане за Трюдо, чиято партия изоставаше по време на петседмичната кампания.

Все пак неуспехът да се получи мнозинство е разочароващ резултат за либералите. Това е вторият път, когато избирателите отказват на Трюдо пълен контрол върху законодателната власт, ограничавайки свободата му да поема големи рискове или да управлява едностранно.

Правителствата на малцинствата станаха познати на канадците. Последните седем избора вече са произвели пет правителства на малцинствата, продължили средно около две години. Те са популярни, защото изискват участието на няколко партии, за да приемат закони.

Но има и недостатък, тъй като партиите нямат време за разглеждане на дългосрочни въпроси. На практика това означава, че политиците са предпазливи да се справят с големи проблеми като отслабващата конкурентоспособност на Канада или бавния преход към нисковъглеродна икономика.

Има и стимул за по-голямо харчене заради приоритетите на други страни.

През двете години, откакто Трюдо загуби мнозинството си през 2019 г., канадската валута се справяше най-зле сред валутите на страните от Г-10 спрямо щатския долар. Референтният индекс на страната S & P/TSX Composite Index е нараснал с 25%, едва половината от печалбата на S&P 500.

Трюдо до голяма степен имаше контрол върху икономическата програма миналия месец преди обявяването на изборите, като и трите опозиционни партии в един момент подкрепиха спешните му заеми, за да платят за справянето с Covid-19.

Либералите приеха бюджет през април със 110 милиарда долара в нови мерки за разходи, с подкрепата на Новите демократи. Дори консерваторите до голяма степен подкрепяха мерките срещу пандемията на либералното правителство през по-голямата част от миналата година.

Сближаването на политиката, което депутатите показаха в последния парламент, се прехвърли в кампанията, като всички партии обещаха повече социални разходи и продължителен дефицит, за да подпомогнат възстановяването.

Но перспективата либералите да се свържат с Новите демократи относно политиката може да предизвика още по-голяма смяна наляво и да доведе до повишаване на данъчните ставки върху корпоративния доход и капиталовите печалби, както и за богатите.

Либералите на Трюдо обещаха да увеличат ставката на корпоративния данък върху дохода с 3 процентни пункта върху печалбата над 1 милиард канадски долара. Те също така казаха, че ще налагат цели на производителите на петрол на всеки половин десетилетие, започвайки през 2025 г., за да гарантират, че индустрията намалява емисиите, за да достигне нетните нулеви емисии до средата на века.

Анализаторите не бяха изненадани от резултатите и традиционно нямаше големи движения на пазарите.

„Консерваторите и НПР бяха наистина съсредоточени в опитите да се справят с ескалиращата криза на разходите за живот, която се случва в страната, особено във Ванкувър и Торонто, докато Джъстин Трюдо беше силно фокусиран върху инициативите за изменението на климата. Мислех, че цената на живота ще резонират повече с избирателите. 

Това не е точно събитие. Получаваме повече от това, което имахме преди. Не мисля, че пазарите ще реагират по един или друг начин", каза Мартин Пелетие, портфолио мениджър в Trivest Wealth Counsel, добавяйки, че планът на Трюдо за увеличаване на данъка върху печалбата на банките "ще влоши кризата с разходите за живот, тъй като банките оперират в олигополна структура в тази страна и в резултат на това имат способността да предават посочения данък директно на потребителя. "

"Пазарът не е изненадан от победата на Трюдо. Анкетите през последната седмица показаха голяма вероятност либералите да се задържат на власт.  Изборите в Канада са по-скоро политическо събитие, отколкото движеща сила на пазарз като цяло и това не е изключение. Канадският долар днес е малко по-силен, но не значително по-силен. Пазарът е много запознат с това как ще изглежда либералното малцинство в този момент, но правителство на мнозинството би повишило рисковете около намаляване на дефицита, промяна в данъчната политика или капиталовите печалби", коментира Адам Бутон, валутен анализатор, Forexlive.