Норвегия ще увеличи износа на газ за Европа заради недостига

Увеличението съответства на близо 2% от годишния износ по газопроводи на Норвегия

15:45 | 20 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Норвегия ще позволи на контролираната от държавата Equinor и нейните партньори да увеличат износа на газ от две морски находища за следващите 12 месеца на фона на опасенията относно недостига на европейските доставки на газ, които изпратиха цените нагоре.

Equinor, вторият по големина доставчик на газ в Европа след руския "Газпром", заяви в понеделник, че правителството позволява комбинирано увеличение на износа с 2 милиарда кубически метра за газовата година, започвайки от 1 октомври, от находищата "Трол" и "Осеберг".

Увеличението съответства на близо 2% от годишния износ по газопроводи на Норвегия, според изчисленията на "Ройтерс".

Цената на газа за предния месец в холандския хъб TTF, европейски бенчмарк, се увеличи повече от три пъти през тази година до рекордни нива, което повиши цените на електроенергията с наближаването на зимния отоплителен сезон.

Ситуацията накара Великобритания да обмисли държавни заеми за енергийни фирми, а големите доставчици поискаха държавна подкрепа за покриване на разходите за приемане на клиенти от компании, които са фалирали.

„Вярваме, че това е много навременно, тъй като Европа е изправена пред необичайно стегнат пазар на природен газ“, каза Equinor. "Работим по мерки за увеличаване на износа от нашите полета в норвежкия континентален шелф."

Увеличаването на износа, разделено по равно между "Трол" и "Осеберг", ще увеличи обемите от полетата съответно на 37 bcm и 6 bcm, казаха от Equinor.

Норвегия е изнесла около 106 млрд. куб. м. природен газ към Европа по тръбопроводи от 1 октомври миналата година. Износът за предходната пълна газова година, която приключи на 30 септември 2020 г., възлиза на 105 млрд. куб. м., според данните на Refinitiv Eikon.

Норвежкото правителство определя квоти за производство на "Трол" и някои други големи находища, за да гарантира, че страната е в състояние да увеличи максимално производството на суров петрол и природен газ с течение на времето.

Equinor, TotalEnergies, ConocoPhillips и държавната енергийна компания Petoro имат дялове и в двете области, докато Shell притежава дял само в Troll.

Въпреки че цените в Европа почти се утроиха от началото на годината, те все още са по-ниски от вносните цени на втечнен природен газ в най-големия вносител, Азия, което допълнително забавя попълването на хранилищата в Европа.