Lufthansa ще набере 2,5 милиарда долара, за да изплати дълга си

Акциите загубиха повече от една пета от стойността си тази година на фона на нарастващото безпокойство за темповете на възстановяване на пътуванията

15:25 | 20 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка:Bloomberg LP
Снимка:Bloomberg LP

Lufthansa планира да привлече 2,14 милиарда евро чрез продажба на акции с голяма отстъпка, в стремежа си да изплатят финансовата помощ от германското правителство за справяне с последиците от коронавируса, съобщава Bloomberg. Авиокомпанията ще предлага новите акции по 3,58 евро на брой, което е по-малко от половината от цената, на която те затвориха в петък от 8,21 евро. Lufthansa възнамерява да върне всичките си държавни заеми в размер на 9 милиарда евро до края на годината, според изявление в неделя. 

Lufthansa няма да завърши продажбата до 5 октомври и така ще пропусне първоначалната цел на главния изпълнителен директор Карстен Шпор да върне заема на държавата преди федералните избори следващата неделя. Акциите на превозвача са поевтинели с над 20% от началото на годината, а вълнението свързано с ваксинацията отстъпи пред все по-мрачните прогнози за темпа на възстановяване и факта, че тази година отново няма да има пътуващи по най-печелившите междуконтинентални маршрути.

"Моментът за увеличаване на капитала е объркващ", казва Даниел Роеска, анализатор в Sanford C. Bernstein. "Ако бяха отложили увеличението до повторното отваряне на ключови пазари на дълги разстояния можеше да получи повече подкрепа от акционерите".

Акциите загубиха повече от една пета от стойността си тази година на фона на нарастващото безпокойство за темповете на възстановяване на пътуванията. Германия се съгласява да помогне на Lufthansa в началото на пандемията, когато световните флотилии бяха приземени. Изплащането на помощта би освободило компанията от ограничителните условия, които Европейската комисия е установила при одобряването на сделката, като забрана за дивиденти, бонуси за управление и закупуването на дял над 10% в конкурентна авиокомпания.

В резултат на привличането на капитал ще остане около 1,5 млрд. евро неизплатен дълг от получените 9 милиарда евро. По-рано тази година бяха изплатени 2,7 милиарда, а 3,9 милиарда евро са останали неусвоени. Около 1,5 милиарда евро от приходите от продажбата на акции ще бъдат използвани за намаляване на правителственото участие, а останалата част от парите, които притежава, трябва да бъде изплатена от приходите на компанията до края на годината.  Компанията не казва какво ще прави с останалите разписки за продажба.

"Винаги сме заявявали, че ще запазим стабилизиращия пакет, докато е необходимо," съобщава Спор в свое изявление.

Сделката ще бъде сключена от синдикат от 14 банки с подкрепата на фондове, контролирани от Blackrock Inc., заяви превозвачът.

Необходимост от спешно връщане на средствата преди изборите се появи, след като консерваторите на канцлера Ангела Меркел отстъпиха водещата си позиция на социалдемократите на Олаф Шолц. Очаква се те да запазят по-дълго дела си в Lufthansa. Ако Шолц замени Меркел, както показват проучванията, вероятно също ще бъде въвлечен в дълги преговори за формиране на коалиция.

Въпреки че европейските превозвачи като Lufthansa започват да се възстановяват от кризата, тъй като полетите на къси разстояния се възобновяват, жизненоважните пазари като трансатлантическите остават до голяма степен затворени, което ги лишава от най-ценните източници на приходи. Lufthansa очаква броят на пътниците през следващите месеци да достигне около половината от нивото от 2019 г.