Мани Пакиао се кандидатира за президент на Филипините

Боксьорът беше номиниран от част от управляващата партия в страната

15:57 | 19 септември 2021
Автор: Антон Груев
Мани Пакиао се кандидатира за президент на Филипините

Филипинският боксьор и сенатор Мани Пакиао обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите догодина и така застраши плановете за приемственост на сегашния президент Родриго Дутерте, предава Bloomberg.

Част от управляващата Демократична филипинска партия - Лабан номинира боксьора в неделя по време на национална конвенция предавана онлайн. По-рано този месец, друг лагер в Демократичната партия воден от енергийния министър Алфонсо Куси, номинира сенатора Кристофър Го за свой кандидат за изборите. Той ще участва в надпреварата заедно с Родриго Дутерте.  

„Аз съм боец и винаги ще бъда такъв, независимо дали съм на ринга или извън него,“ каза Пакиао по време на събитието. „През целия си живот не съм избягал от нито една битка. Няма невъзможни неща, особено ако Бог е с мен.“

Политолози смятат, че кандидатурата на легендарния боксьор за президент е заплаха за кандидата на Дутерте, защото Пакиао може да раздели гласовете в южния остров, където е роден и така да даде предимство на опозицията. В проучване от юни на PulseAsia, Пакиао е бил на 5-то място сред 15-те вероятни кандидати за президент.  

Боксьорът е известен с шампионските си титли в няколко категории, освен това беше сред най-добре платените спортисти през 2019 година, според списание Форбс. Последният мач на 42-годишния боксьор беше миналия месец, а той загуби двубоя с кубинеца Йорденис Угас. 

Филипинският боксьор е сенатор от 2016 година, а преди това е бил и конгресмен. В миналото, той беше верен поддръжник на Дутерте и защитаваше смъртоносната война на президента срещу наркокартелите, както и идеята за връщане на смъртното наказание. Но в последно време Пакиао промени позицията си и критикува администрацията за участие в предполагаеми корупционни сделки и нейната позиция по въпроса за Южнокитайско море.

„Имаме нужда от напредък, трябва да победим бедността. Искаме честно, прозрачно и съпричастно правителство, което да служи на своите граждани,“ заяви Пакиао. „Писна ни само да слушаме обещания за промяна.“