Цялото държавническо войнство: кантората, разследвала Кристалина Георгиева

Много от партньорите и работещите в WilmerHale са заемали ключови позиции в администрацията на САЩ и то в сферата на сигурността и правораздаването

17:13 | 17 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Цялото държавническо войнство: кантората, разследвала Кристалина Георгиева

Ръководителят на разследването срещу бившия президент Доналд Тръмп за връзки с Русия, съветник на неговия предшественик – Барак Обама, бивш министър на вътрешните работи на САЩ, бивши заместници на главния прокурор и редица федерални прокурори– списъкът на водещите партньори и защитници в кантората WilmerHale, провела разследването срещу управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева е дълъг и впечатляващ.

Според авторитетното юридическо издание American Law, кантората се ползва с изключителен авторитет и влияние, като през последните пет години е сред най-добрите десет кантори в САЩ.

Затова не е изненада, че етичната комисия на Световната банка е наела WilmerHale, за да провери дали през 2018 г. Георгиева и Симеон Дянков, който по това време е заема ръководен пост в институцията, са оказвали натиск мястото на Китай в класацията Doing Business да бъде повишено.

Световната банка огласи резултатите от доклада под претекст, че той е причината организацията да спре класацията за неопределено време.

Все още не е напълно ясно с какви мотиви Световната банка съобщава за това разследване, кога точно е проведено то и когато е приключило. От публично известната информация за екипа на кантората WilmerHale обаче ясно, че вижда, че това е организация с опит в провеждането на сериозни разследвания от най-високо ниво и да борави с изключително деликатна информация.

Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr, както е пълното име на компанията, е създадена през 2004 г., след сливане между две кантори. Тя разполага с офиси във Вашингтон, Бостън, Брюксел, Ню Йорк, Пекин, Берлин, Лондон, Франкфурт, Лос Анджелис, Сан Франциско, Денвър и Пало Алто. В нея работят над 100 служители и трудно може да се намери сфера на правото, с която WilmerHale да не се занимава.

Според American Law, делата на кантората често водят до създаването на прецеденти и установяване на съдебна практика, промяна на законодателството, както и че разполага с изключителни специалисти в областта на разследванията.

Това се потвърждава от имената, които работят или са работили в WilmerHale. Много от тях са заемали високи държавни позиции преди да станат част от кантората или са я напуснали, за да работят в „държавна полза“. WilmerHale е известна като една от най-либералните кантори, но движението на „кадрите“ в последните години й сочи, кантората предпочита експерти, назначавани от Барак Обама, а някои от адвокатите вече напуснаха, за да станат част от администрацията на Джо Байдън.

Кристалина Георгиева беше избрана да оглави Международния валутен фонд, чието седалище е във Вашингтон, докато Доналд Тръмп беше президент на САЩ.

Отдел „Държавни експерти“

Едно от най-известните имена в WilmerHale е Робърт Мълър – бивш директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) в период 2001 – 2013 г. и ръководител на екипа, който разследва Тръмп за връзките му с Русия. По това разследване Мълър имаше пълномощия да провери бившия президент и екипа му за възпрепятстване на правосъдието и сплашване на свидетели. 

Двамата заместници на Мълър в разследването днес също работят в WilmerHale. Стефани Авакян – доскорошен директор във федералната Комисия по ценни книжа, също е част от екипа на кантората в момента.

Джейми Горелик, заместник-главен прокурор от 1994 до 1997 г, влиятелният републиканец Джон Белинджър, някогашен юридически съветник на бившия американски държавен секретар Кондолиза Райс, Джеймс Клейр – главен юридически съветник на президента Ричард Никсън по време на скандала „Уотъргейт“ и още редица висши федерални прокурори, директори в службите за сигурност, съветници и ключови фигури в администрация на Обама са или са били част от кантората.

През май тази година в WilmerHale наема Кристофър Сестаро – доскорошен началник на звеното към Министерството на правосъдието на САЩ, което отговаря за чуждестранните корупционни практики на (FCPA). Според Reuters, резултатът от работата му начело на звеното са над 2 млрд. долара платени от компании по споразумения по различни дела за корупция.

В полза на държавата

Откакто президент на САЩ е Джо Байдън, WilmerHale се е разделила с някои от кадрите си, които са приели държавни позиции. Сред тях е избраният през февруари за директор на Департамента за вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас, също е бил част от кантората от 2016 до назначаването му на поста. Преди това Майоркас е заместник в департамента.

Адвокатът Кен Салазар, представлявал клиенти като Facebook и Chevron  от името на WilmerHale, а преди това вътрешен министър, назначен от Обама, прие да е посланик на САЩ в Мексико.

Позиции в администрацията на Байдън са приели още Джонатан Сидарбаум и Даниел Конли, като и двамата са част от екипа му, Дейвид Коен, който сега е заместник-директор на ЦРУ и Брайън Бойнтън, главен защитник в гражданското отделение на Министерството на правосъдието във Вашингтон.

По-рано този месец Twitter нае кантората да я защитата по делото заведено от бившия президент Доналд Тръмп за нарушаването на свободата на словото. В екипа на Тръмп са един от прокурорите по делото срещу О. Джей Симпсън.

WilmerHale има традиции в поемането на тежки дела pro bono, които получават международен отзвук. През нейни адвокати поемат защита на шестима алжирци, които са държани в лагера Гуантанамо без да са им повдигнати обвинения. Те са били заподозрени в план да взривят посолството на САЩ в Босна, откъдето са отвлечени и пратени в лагера.

На сайта на кантората липсва конкретна информация за практиката й, но се посочва, че юристите в нея са поощрявани да работят pro bono по дела за расово и социално неравенство, да подкрепят социални каузи, благотворителни организации, да преподават.