Китай поиска да влезе в азиатската търговска сделка, която САЩ изоставиха

През юни Великобритания започна преговори за присъединяване към търговския пакт, докато Тайланд също изрази интерес

11:23 | 17 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай е подал заявление за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транс-тихоокеанско партньорство (CPTPP), обяви търговското министерство на страната, тъй като втората по големина икономика в света се стреми да засили влиянието си в търговията.

Министърът на търговията Ван Уентао подаде молбата на Китай за присъединяване към споразумението за свободна търговия в писмо до търговския министър на Нова Зеландия Деймиън О'Конър, се казва в изявление на китайското министерство късно в четвъртък.

CPTPP беше подписано от 11 държави, включително Австралия, Канада, Чили, Япония и Нова Зеландия през 2018 г.

Преди това партньорството беше известно като Транс-тихоокеанско партньорство (ТТР) и се разглеждаше като важна икономическа противовес на регионалното влияние на Китай.

Япония, председател на CPTPP тази година, заяви, че ще се консултира със страните-членки, за да отговори на искането на Китай, но не посочи график за това.

"Япония смята, че е необходимо да се определи дали Китай, който е подал искане за присъединяване, е готов да отговори на изключително високите стандарти", каза японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура пред репортери в петък.

ТТР беше централен за стратегическия ориентир на бившия президент на САЩ Барак Обама към Азия, но неговият наследник Доналд Тръмп оттегли САЩ от пакта през 2017 г.

Присъединяването към CPTPP би било голям тласък за Китай след подписването на 15-членното Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) за свободна търговия миналата година.

Пекин лобира за включването си в пакта, включително като подчертава, че китайската и австралийската икономика имат огромен потенциал за сътрудничество. Отношенията между двете страни обаче се влошиха.

През юни Великобритания започна преговори за присъединяване към търговския пакт, докато Тайланд също изрази интерес.

Този ход идва ден след като беше представена историческата сделка за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия.

Приложението със сигурност ще предизвика реакция от Вашингтон, където редица законодатели вече изразиха загриженост относно усилията на Китай да се присъедини към нея. Няма признаци обаче, че администрацията на президента Джо Байдън има интерес да се върне в пакта.

CPTTP

„Това е напълно рационално изчисление от китайското ръководство“, казва Хосук Лий-Макияма, директор на Европейския център за международна политическа икономика в Брюксел. „Като се има предвид как китайският пазар стимулира икономическото възстановяване, техните карти никога повече няма да бъдат толкова силни. Или по-скоро цената в случай, че заявлението на Китай бъде отхвърлено повече няма да бъде толкова висока."

Редица членове на Конгреса призовават САЩ или да се присъединят отново към CPTPP, или да бъдат по-активни по отношение на търговската дипломация в региона. Администрацията на Байдън обаче не е обявила конкретни търговски политики за региона, въпреки че има съобщения, че обсъжда дигитална търговска сделка, обхващаща азиатско-тихоокеанските икономики.

„Бъдещето на технологиите, търговията и отбраната или ще се ръководи от Комунистическата партия на Китай, или от САЩ и нашите съюзници“, каза американският сенатор Бен Сасе в отговор на новината. „Ако Китай вижда стойността в изграждането на съюзи в Тихия океан, защо САЩ не могат? Нека се върнем на позиция на лидер, вместо да отстъпваме. "

Търговски правила

Бивш търговски представител на САЩ заяви, че членството на Китай в групата не е гарантирано предвид търговския му режим и посоката към по-централизиран контрол върху икономиката.

„Изключително трудно е, ако не и невъзможно, да се види как те биха могли да възприемат правилата на CPTPP, регулиращи държавните предприятия, труда, електронната търговия, свободния поток от данни, наред с други, както и всеобхватните ангажименти за достъп до пазара“, каза Уенди Кътлър, вицепрезидент на Института за обществена политика в Азия и бивш изпълняващ длъжността заместник на търговския представител на САЩ.

Японският финансов министър Асо Таро също изрази съмнение, че Китай може да изпълни изискванията.

„Китай в състояние ли е да се присъедини?“, попита Асо в петък в Токио. „От гледна точка на 11-те нации в момента сме точно на въпроса "Наистина ли ще направим това?"

Други бяха по-уверени, че Китай ще успее.

„В дългосрочен план те ще могат да намерят решение по някои от различията, особено след като тези държави осъзнаят, че Китай ще бъде най-големият пазар за тях и САЩ няма да се присъединят скоро“, каза Хенри Гао, доцент по право в Сингапурския мениджърски университет, който е писал много за китайското право и Световната търговска организация.

Но това няма да се случи скоро, каза той, тъй като „процесът на присъединяване вероятно ще се проточи няколко години“.

CPTPP се нарежда на трето място сред най-големите споразумения за свободна търговия след Регионалното всеобхватно икономическо партньорство от 26 трилиона долара и Споразумението между САЩ и Мексико-Канада от 21,1 трилиона долара. Добавянето на Китай към CPTPP ще го направи най-голямото споразумение за свободна търговия, подписано някога.

11-те страни, подписали CPTTP, имат обща икономическа стойност около 13,5 трилиона долара, или около 13% от световния брутен вътрешен продукт.