Световната банка: Кристалина Георгиева е оказала натиск в полза на Китай

Институцията спира да изготвя доклада Doing Business заради етични проблеми

21:11 | 16 септември 2021
Обновен: 09:31 | 17 септември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доклад на Световната банка уличава управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева за оказан натиск да бъде повишена позицията на Китай в класация на икономиките, предава Bloomberg.

Георгиева заяви, че не е съгласна с констатациите.

След проверка на доклада си Doing Business Световната банка е установила толкова сериозни етични проблеми, че е решила да спре изцяло публикуването му, става ясно от комюнике на банката.

В доклада за 2018 г., публикуван през октомври 2017 г., Китай е трябвало да бъде със седем места по-назад – под номер 85 вместо да остане на 78-о място, отбелязва Световната банка при преглед, публикуван през декември. 

„Промените в данните за Китай в Doing Business 2018 изглежда са резултат на два различни вида натиск, оказван от ръководството на банката върху екипа на Doing Business“, съобщава Световната банка в доклад, публикуван в четвъртък. От януари 2017 г. до октомври 2019 година, Кристалина Георгиева е била изпълнителен директор на инстуцията. 

Банката посочва Георгиева наред със съветника ѝ по онова време Симеон Дянков, бивш финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов, за оказване на „натиск“ за „внасяне на конкретни промени в данните за Китай в опит да подобрят класирането му, точно когато от страната се очакваше да играе ключова роля в кампанията за увеличаване на капитала на банката“, става ясно от съобщението.

Проверката е направена от адвокатската кантора WilmerHale, ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния борд на Световната банка, органът, отговарящ за етичните въпроси, свързани с представители на борда. Резултатите от проверката са били оповестени пред изпълнителните директори на Световната банка в сряда и бордът е разрешил те да бъдат публикувани.

Георгиева беше главен изпълнителен директор на Световната банка преди да бъде избрана за наследник на Кристин Лагард начело на МВФ, партньор на кредитора в Бретън-Уудската система.

„Категорично не съм съгласна с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка“, заяви Георгиева в комюнике. „Вече проведох първоначален разговор с членовете на Изпълнителния борд на МВФ по този въпрос“, допълни тя.

Американското финансово министерство, което управлява ангажимента на страната с МВФ и Световната банка, съобщи, че прави преглед на доклада. САЩ имат огромна роля в решенията на базираните във Вашингтон кредитори заради тежестта на вота им.

„Това са сериозни констатации и финансовото министерство анализира доклада“, заяви говорителката на финансовото министерство Александра ЛаМанна. „Основната ни отговорност е да пазим почтеността на международните финансови институции“, допълни тя.

Много конгресмени от Републиканската партия се противопоставят на разширяването на подкрепата за Световната банка и МВФ и новината от днес може да възобнови критиките на републиканците.

Докладът Doing Business играе важна роля в развиващите се пазари, като правителствата често изтъкват издигането в класацията в опит за привличане на чуждестранни инвестиции. Но почтеността на класацията е източник на разгорещен дебат през последните години. Пол Ромър напусна поста си на главен икономист на Световната банка през 2018 г., след като постави под съмнение промени в класирането на Чили в доклада.

МВФ и Световната банка са изправени пред редица етични проблеми през последните години. Бившият френски финансов министър Доминик Строс-Кан подаде оставка като ръководител на фонда през 2011 г. след обвинения в сексуален тормоз в хотелска стая в Ню Йорк, които в крайна сметка бяха свалени.

През 2007 г. Пол Улфовиц, високопоставен представител на Пентагона в администрацията на Буш, се оттегли от  поста на ръководител на Световната банка заради участието му в уреждането на увеличаване на заплащането и повишаването на приятелката му.