САЩ и ЕС са постигнали сделка за намаляване емисиите на метан

Метанът е 84 пъти по-мощен парников газ от въглеродния диоксид и се смята, че е отговорен за поне една четвърт от текущото затопляне

08:01 | 15 септември 2021
Автор: Даниел Николов
САЩ и ЕС са постигнали сделка за намаляване емисиите на метан

Съединените щати и Европейският съюз са се договорили за обща цел да се намалят емисиите на парниковия газ метан с около една трета до края на това десетилетие и ще се опитат да принудят други големи икономики да се присъединят към тях, според документи, видяни от Bloomberg и "Ройтерс".

Техният пакт идва в момент, когато Вашингтон и Брюксел се стремят да обединят други големи икономики преди световната среща на върха за справяне с изменението на климата в Глазгоу, Шотландия, през ноември, и би могъл да окаже значително влияние върху енергийната, селскостопанската и отпадъчната промишленост, отговорни за по-голямата част от емисии на метан.

Обещанието ще представлява първият глобален политически ангажимент за намаляване на емисиите от газа, на фона на все по-сериозните предупреждения, че намаляването на парниковите газове е от съществено значение за намаляване на затоплянето и избягването на некотролируем парников ефект.

Метанът е най-голямата причина за изменението на климата след въглеродния диоксид (CO2) и в момента се дискутират начини за по-голям контрол върху емисиите му, тъй като правителствата търсят решения за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса, цел на Парижкото споразумение за климата.

Метанът е 84 пъти по-мощен парников газ от въглеродния диоксид през двете десетилетия след първичното му освобождаване и се смята, че е отговорен за поне една четвърт от текущото затопляне.

В опит да ускорят климатичните действия, САЩ и ЕС по-късно тази седмица ще поемат съвместно обещание за намаляване на емисиите на метан, причинени от човека, с най-малко 30% до 2030 г. в сравнение с нивата през 2020 г., според проект на "Глобалното обещание за метана", видян от "Ройтерс".

"Краткият атмосферен живот на метана означава, че предприемането на действия сега може бързо да намали скоростта на глобалното затопляне", се казва в проекта.

В отделен документ са изброени над две дузини държави, които САЩ и ЕС ще опитат да присъединят към обещанието. Те включват големи замърсители като Китай, Русия, Индия, Бразилия и Саудитска Арабия, както и други, включително Норвегия, Катар, Великобритания, Нова Зеландия и Южна Африка.

Държавният департамент на САЩ и Европейската комисия са отказали коментар.

„Обещанието би представлявало много обнадеждаващ знак, че светът най-накрая се събужда от спешната необходимост от овладяване на замърсяването с метан“, каза Сара Смит, програмен директор за супер замърсители в Специалната група за чист въздух, цитирана от Bloomberg.

Натиск

Споразумението вероятно ще бъде представено в петък на среща на големите емитиращи икономики преди срещата на върха COP26 в Глазгоу.

Световните лидери са под натиск от учени, защитници на околната среда и нарастващи настроения сред населението да се ангажират с по-амбициозни действия за ограничаване на изменението на климата в Глазгоу.

Метанът има по-висок потенциал за улавяне на топлина от CO2, но се разгражда в атмосферата по-бързо, така че „силно, бързо и устойчиво намаляване“ на емисиите на метан в допълнение към намаляването на емисиите на CO2 може да окаже бързо въздействие върху климата, факт, подчертан в доклад от Междуправителствената комисия по изменението на климата миналия месец.

Експерти казват, че секторът на изкопаемите горива има най-голям потенциал за намаляване на емисиите на метан през това десетилетие чрез поправяне на течащи тръбопроводи или съоръжения за съхранение на газ и много от тези поправки могат да бъдат направени на ниска цена.

И все пак сателитни снимки и инфрачервени кадри през последните години разкриха емисии на метан, изхвърлящи се от петролни и газови обекти в страни, включително ЕС, Мексико и САЩ.

Съединените щати и ЕС трябва да предложат закони тази година за ограничаване на емисиите на метан.

В рамките на седмици администрацията на Байдън трябва да предложи най -агресивните федерални мандати за метан досега за нефтени и газови кладенци, включително стотици хиляди, които са били отворени отдавна, но досега не са попадали под ограниченията за метан. Очаква се и Агенцията за опазване на околната среда на Байдън да затегне изискванията от ерата на Обама за рутинни инспекции и бързи ремонти на течащо оборудване в кладенци, които са новопробити или модифицирани.

Обещанието на САЩ и ЕС ще обхване ключови източници на емисии на метан, включително нефтената и газова инфраструктура, стари въглищни мини, селско стопанство и отпадъчни депа, се казва в проекта.

Държавите, които се присъединяват към обещанието, ще се ангажират да предприемат вътрешни действия за колективно постигане на целевото намаляване на метана, „съсредоточавайки се върху стандартите за постигане на всички възможни намаления в енергийния и отпадъчния сектор“ и намаляване на емисиите от селското стопанство чрез „технологични иновации, както и стимули и партньорства със земеделски производители ", се казва в него.