Страните в Европа планират помощи срещу високите сметки за ток

Испания бе първата държава, което започна да действа във вторник

07:28 | 15 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сметките за електричество се покачват в цяла Европа, най-вече заради растящите цени на газа, и редица европейски държави предприемат мерки за подпомагане на населението си.

Очаква се сметките за енергия да се повишат с 20% за домакинствата в цяла Европа, според Citigroup Inc.

Гърция обещава субсидии на потребителите, а Италия също се стреми да преразгледа сметките за електроенергия.

Испания бе първата държава, което започна да действа във вторник. В страната бяха достигнати някои от най-високите цени на енергията в Европа през последните седмици, което предизвика протести в редица градове.

Испанското ляво правителство се съгласи на спешни мерки за намаляване на сметките и ще пренасочи 2,6 млрд. евро от печалбите на енергийните компании към потребителите и ще намали данъците върху електроенергията през зимните месеци.

Цените на електроенергията на едро се повишиха през летните месеци и продължиха да се покачват, като се съобщава за рекордно високо ниво от 172,8 евро на мегаватчас за сряда, ръст от 12,6% във вторник.

gas prices

Социалистическият премиер Педро Санчес обеща на испанците, че според неговия „шоков план“ те няма да плащат повече за електричеството си, отколкото през 2018 г. плюс инфлацията.

Мерките включват:

    Данъците за електроенергия временно се намаляват от 5,1% до минималните 0,5%, разрешени съгласно правилата на ЕС. ДДС върху сметките вече беше намален през юли;
    Неочакваните печалби за енергийните компании ще бъдат пренасочени към потребителите и за инфраструктура до следващия април;
    Испания ще събере средства, като продаде още 900 млн. евро разрешителни за емисии на въглерод тази година, в допълнение към съществуващите 1,1 млрд. евро;
    Ограниченията на цените на газа за 10,5 млн. домакинства ще се повишат с около 4,4% вместо с приблизително 28%.

Планът засегна акциите фирми за комунални услуги като Endesa, които се понижиха с 5,1% във вторник.

Полша е изправена пред някои от най-големите увеличения на сметките за енергия, тъй като не само трябва да се справи с повишаването на цените на газа, но и с повишаването на цените на разрешителните за CO2 съгласно схемата на ЕС за търговия с емисии, поради голямата си зависимост от въглища.

low coal

В момента цената на въглерода в ЕС се търгува на около 61 евро на тон и също отчасти допринася за скока в испанските разходи за електроенергия. 

„Само около една пета от увеличението на цените може да се дължи на покачването на цените на CO2“, каза Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на климата.

Той говореше през Европейския парламент по време на дебат относно плановете на ЕС за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. Полският депутат Анна Залевска предупреди, че гражданите „за съжаление ще плащат за амбициите на ЕС“.

LNG europe

Миналата седмица енергийният регулатор на Великобритания предупреди, че скокът в цената на изкопаемите горива ще се отрази на сметките за енергия на клиентите.

Италианският министър Робърт Чинголани предупреди в понеделник, че сметките за електроенергия вероятно ще се повишат с 40% през следващото тримесечие, след увеличение от 9,9% през последното. „Трябва да се справим с това“, каза той, обвинявайки цените на газа и CO2 za увеличаването на разходите.

Италия вече е инжектирала 1,2 млрд. eвро в системата през лятото, за да намали сметките, но сега обмисля цялостно преразглеждане на системата за фактуриране, евентуално прехвърляйки разходите за подпомагане на възобновяемата енергия към общото данъчно облагане.

В Гърция енергийният министър Костас Скрекас заяви, че правителството планира да предложи енергийни субсидии на повечето домакинства.

Обмисля се еднократно плащане за домакинства с ниски доходи, както и месечна субсидия от 9 евро за първите 300 киловатчаса, използвани от 70% от населението.

Френското правителство, изправено пред президентски избори през пролетта, призна, че милиони потребители са засегнати от повишаването на цените.

Енергийните субсидии вече сe ползват от шест милиона души до средно 150 евро годишно и министърът на икономиката Бруно Льо Мейр обмисля дали схемата трябва да бъде удължена.

Еврпейският бенчмарк на ток в Германия скочи с цели 3,1% до 102,50 евро на мегаватчас. Цените надхвърлиха 100 евро за първи път в понеделник. Във Франция цените се покачиха с 2,6% до 106,30 евро.

„Сметките за енергия скачат бързо, тъй като увеличението на цените на едро се предава на европейските потребители“, казва в бележка Роналд Смит, старши анализатор в BCS Global Markets. „Политиците едва сега започват да изпитват гнева на избирателите, но натискът за действия само ще растес наближаването на отоплителния сезон."