Британските работодатели продължават да изпитват недостиг на служители

Основните причини за недостига са Брекзит и пандемичните ограничения

21:30 | 14 септември 2021
Автор: Антон Груев
Британските работодатели продължават да изпитват недостиг на служители

Заплатите на служителите в британските компании надмина нивата от преди пандемията, а незаетите места достигнаха рекордна стойност заради Брекзит и ограничителните мерки, пише Bloomberg.

Данните от Бюрото за национална статистика показват, че трудовият пазар е останал активен и през лятото въпреки че повторния ръст на заразени с Covid и проблемите с доставките са се отразили сериозно върху цялостният икономически растеж.

През август броят на служителите в британските компании е нараснал с рекордните 241 000 души, заяви представител на Бюрото за национална статистика във вторник. Незаетите позиции са нараснали с 35% за тримесечието и вече са 1,03 милиона.

„Рекордният брой свободни места подчертава острата криза на служителите в огромен брой фирми“, заяви Сърен Тиру, главен икономист в Британската търговска камара.

„Проблемите с намирането на служители вероятно ще окажат натиск върху възстановяването като ограничат възможността на компаниите да отговорят на потребителското търсене.“

Много работодатели трудно намират служители след като възстановяването от рецесията предизвикана от Covid се оказа по-силно от очакваното. Миналата седмица гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли заяви по повод забавянето на икономическия ръст през август, че основното опасение не е инфлацията, а да бъдат запълнени работните места.

Данните подкрепят плана на финансовия министър Риши Сунак да облекчи публичните финанси като спре помощите за безработни.

Над милион и половина британци все още са в принудителен отпуск през август и основният тест за правителството предстои в края на септември, когато приключват субсидиите на заплати. Експерти очакват много хора да останат без работа.


Недостигът на служители продължава да оказва възходящ натиск върху заплатите и според данни на Бюрото за национална статистика, те са с между 3,6 и 5,1% по-високи, отколкото преди пандемията. Някои членове на Английската централна банка изразиха опасения, че на трудовия пазар може да се натрупа по-дългосрочен инфлационен натиск.

„Възможно е възнагражденията през следващите месеци да продължат ръста си подкрепяни от възстановяването на трудовия пазар,“ казва Йеал Селфин, главен икономист в KPMG UK.