Корумпиран търговец на петрол се обръща срещу партньорите си в дело за подкуп в Африка

През 2019 г. Антъни Стимлър напуска компанията Glencore Plc, в която в продължение на години е плащал подкупи на африкански служители и посредници

12:00 | 18 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През август 2019 г. Антъни Стимлър напуска компанията за международна търговия със суровини Glencore Plc. След това стана ясно, че в продължение на десетина години е плащал милиони подкупи на африкански служители и посредници. В момента той помага в разследване на Министерството на правосъдието на САЩ срещу компанията и многобройни бивши колеги, съобщава Bloomberg.

Корупцията не е нещо необичайно при при добива и търговията със суровини, особено в развиващите се страни. Все още няма подробности относно сделката за сътрудничество на Стимлър с прокуратурата на САЩ в Манхатън. Сделката предлага рядка възможност да се види как работи системата на практика - мащабът, обхватът и почти рутинният характер на подобен тип транзакции.

Един аспект е ролята на посредници, които често биват предпочитани от правителствата в региона. Така наречените посреднически компании действат като канали за подкупите на търговците към длъжностни лица, като намаляват и насочват държавния бизнес обратно към търговците. Glencore беше доминиращ играч в Нигерия, Чад, Република Конго и Екваториална Гвинея. Компанията твърди, че вече не използва посредници като част от промени, които е внесла в своята дейност.

„Проблем, който възниква при търговската корупция е това, че агентите и посредниците са в микса“, казва Александра Гилис, съветник в Института за управление на природните ресурси, която се стреми да премахне корупцията в ресурсите на нововъзникващия пазар.

Glencore в швейцарския град Баар е една от няколкото фирми, които доминират в световната търговия с нефт, гориво, метали, минерали и храни. Те са посредници, които купуват от производители и продават на рафинерии, които превръщат суровината в готови продукти. Компанията води началото си от дружество, съосновано през 1974 г. от Марк Рич - легендарен търговец и финансист, който бяга от САЩ през 1983 г., за да избегне преследването за търговия с Иран по време на американската криза със заложници. През 2020 г. Glencore съобщава за 142 милиарда долара приходи.

Преди да бъде заловен Стимлър прекарва години в играта, като започва още през 2007 г. Въпреки че бизнесът е труден, той предлага своя по-мек подход. Приветлив и учтив, той е известен в своята еврейска общност в Лондон с прякора на идиш „Hershy“. По-късно работи в борда на на Camp Simcha, като помага на болни деца. Антъни Стимлър си взе двугодишна почивка в средата на мандата си, за да се погрижи за детето си, което по това време страдаше от левкемия и впоследствие се възстанови.

Неговото признание през юли на чужди обвинения за подкуп и пране на пари е първото в историята от търговец от Glencore. Това ясно показва, че той е знаел точно какво е правил и че не е действал сам. Стимлър е освободен под гаранция във Великобритания и очаква присъдата си на по-късна дата.

„Когато отправях искания за плащания до посредници, знаех, че други търговци в Glencore, които са работили с мен, правят същото, като насочват нашите посредници да плащат подкупи на държавни служители“, каза Стимлър пред федерален съдия в Ню Йорк, според препис от признанието му.

"Възнамерявах част от плащането на посредници, опериращи в Нигерия, да бъдат прехвърлени на служители на нигерийската държавна петролна компания. Целта на плащането е да повлияе на решенията на тези длъжностни лица относно разпределението на правителството на Нигерия на сурови петролни товари".

Кариерата на Стимлър започва през 1998 година. След почти 20 години Антъни Стимлър се издига в редиците на известната швейцарска търговска къща и става шеф на нейното бюро за търговия с петрол в Западна Африка. Той беше отговорен за стабилното разширяване на суровите петролни потоци и почти удвояване на годишните печалби на бюрото му до близо 200 милиона долара през 2017 г., според хора, запознати с вътрешните данни.

През 2017 г. прокурори от екипа на клептокрацията на Министерството на правосъдието заведоха дело в Хюстън за конфискуване на активи на стойност близо 145 милиона долара. Част от тях са за яхта на стойност 80 милиона щатски долара, наречена Galactica Star, апартамент на милиардери от 50 милиона долара в Ню Йорк и къщи в Калифорния, за които се твърди, че са закупени за петролния министър на Нигерия Диезани Алисън-Мадуеке с присвоени средства.

Прокурорите заявиха, че двама сътрудници на министъра създават компании малко след като тя встъпи в длъжност и им бяха възложени договори за продажба на големи количества петрол на световните пазари. Според прокуратурата на Диезани Алисън-Мадуеке и мъжа й са били дадени десетки сурови товари на стойност около 1,5 милиарда долара. Нигерия получава малко от приходите от тези продажби, които според прокурорите са отклонени за Мадуеке и нейните сътрудници.

Според прокурорите през 2013 и 2014 г. Glencore е купилa 15 пратки на обща стойност 7 милиона барела, като е платилa повече от 800 милиона долара. Те твърдят, че приблизително една трета или 272 милиона долара, са били пренасочени към сметка в нигерийска банка, използвана за покупките за Мадуеке.

По време на делото прокурорите са събрали доказателства, включително банкови записи, имейли и показания на свидетели. Поне един записан разговор показва, че нигерийският министър Диезани Алисън Мадуеке се притеснява от мащаба на подкупа.

Съдебно дело по делото на Стимлър се позовава на „Чуждестранен служител 1 " - високопоставен нигериец, който е искал и получавал подкупи между 2010 и 2015 г. Според запознати, Мадуеке е именно този служител. Адвокатите на Мадуеке не са отговорили на искания за коментар.

Докато прокурорите по делото Хюстън се опитват да изземат домовете и яхтите, през юли 2018 г. Glencore получава призовка от Министерството на правосъдието за документи, свързани с бизнеса на компанията в Нигерия, Демократична република Конго и Венецуела от 2007 г., според разкритие на компанията по това време.

Една година по-късно Стимлър напуска Glencore. Ход, погрешно разглеждан по това време като част от претърсване на изпълнителна власт след напускането на Алекс Биърд, дългогодишен ръководител на търговията с петрол на Glencore и ментор на Антъни Стимлър. Точно по това време Стимлър започва да си сътрудничи с прокурорите.

Сега Glencore и някои от нейните ръководители са изправени пред перспективата за големи глоби и затвор в широкомащабно разследване относно дейността си в много страни и суровинните пазари. Властите на САЩ преследват подобни случаи, тъй като, макар и да включват събития в други страни, изплащанията са направени в долари, които преминават през банковата система в Ню Йорк. Други големи държави също все повече се насочват към търговия със стоки. През последно време американските власти стават все по-агресивни в прилагането на законите срещу подкупите от чужбина, налагайки милиарди долари глоби на компаниите. Съгласно Закона за чуждестранните корупционни практики прокурорите могат да изчисляват глоби въз основа на това до колко компания се възползва от плащането на подкупи, а след това да удвои сумата при налагане на наказанието.

Glencore заяви, че компанията е променила практиките си и в момента сътрудничи с прокурорите. През първата половина на годината тя отдели сума на стойност 216 милиона долара за разходи, свързани с конкретен елемент от няколко разследвания, пред които е изправена.