Toyota планира да намали драстично производството на автомобили през следващия месец

Недостигът на чипове и Делта епидемията в Югоизточна Азия засегнаха и най-големият автопроизводител

10:45 | 19 август 2021
Обновен: 10:59 | 19 август 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка:Bloomberg LP
Снимка:Bloomberg LP

Акциите на Toyota Motor Corp. спаднаха с 4,7% след доклад, че недостигът на чипове ще принуди автомобилния производител номер 1 в света да намали производството през септември с 40% в сравнение с първоначалните им планове.

Toyota имаше намерение да изгради около 900 000 превозни средства през следващия месец, на базата на планове, съставени през юли, но този брой е намален до около 500 000, съобщава Nikkei.

Избухването на Делта варианта на Covid-19 в Югоизточна Азия също е засегнала доставките на японската компания за авточасти.

Toyota запази прогнозата си за годишните оперативни печалби по-рано този месец, разочаровайки инвеститорите, които бяха окуражени от по-високите финансови резултати на фона на оживеното търсене на автомобили в световен мащаб.

Производителят на автомобили запази прогнозата си за 2,5 трилиона йени (22,9 милиарда щатски долара) за финансовата година до март, в сравнение със средната прогноза на анализаторите от 2,95 трилиона йени.

Докато недостигът на автомобилни чипове възпрепятства способността на някои конкуренти да се възползват от голямото глобално търсене на автомобили в световен мащаб, Toyota досега оставаше сравнително невредима, поради опита си във веригата на доставките и големия запас от ключови компоненти.